Niemal 20 lat temu z inicjatywy Jacka Marcinkowskiego, zaczęły się starania o przyznanie chronionego oznaczenia geograficznego Unii Europejskiej dla kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej.
- Kiełbasa biała parzona wielkopolska jest produkowana wyłącznie ze świeżego mięsa wieprzowego wykrawanego w ciągu 48–72 godzin po uboju. Mięso użyte do produkcji jest niepeklowane, a jedynymi dodatkami są m.in. sól warzona, świeżo zmielony pieprz czarny, chrzan oraz tarty majeranek – mówi inicjator wprowadzenia białej kiełbasy parzonej w Wielkopolsce, Jacek Marcinkowski.
Od lipca 2017 r. decyzją Komisji Europejskiej biała kiełbasa parzona wielkopolska dołączyła do ekskluzywnego grona produktów, których jakość i smak są gwarantowane.
We wtorek odbyła się degustacja specjału, na której pojawili się przedstawiciele Miasta Poznania oraz Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej. W tym roku certyfikat otrzymało osiem firm z Wielkopolski, które spełniały normy nałożone przez Wojewódzkie Inspekcje Jakości Handlowej. Są to: Zyguła, Zakłady Mięsna Konarczak, Zakłady Mięsne Bystry, Zakłady Mięsne Mielczarek, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Waldi, Dworecki, AgroHandel i Zakłady Mięsne Szajek.
Która kiełbasa okazała się najlepsza? Decyzja jury okazała się dość zaskakująca - uznano, że wszystkie osiem firm przygotowuje produkt tak doskonałej jakości, że wszystkim przyznano pierwsze miejsce.
POLECAMY:
Gdzie najlepsza pizza, burgery, sushi w Poznaniu?
Wypadki, korki, drogi
Rozrywka
Quizy - sprawdź, czy wiesz
Nowe miejsca w Poznaniu
Smaczne mięso i wędliny na Wielkanoc - zobacz wideo:
źródło: Agencja Informacyjna Polska Press/x-news.pl.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?