(© abcZdrowie)

Jak się okazuje, dieta bezglutenowa nie jest przeznaczona jedynie dla osób chorych. Może to być sposób na zdrowe odżywanie, a przez to lepsze samopoczucie. Jeśli chcemy w odpowiedni sposób zadbać o nasz żołądek, to wyłączenie glutenu z diety jest strzałem w dziesiątkę.

Na półkach sklepowych możemy znaleźć coraz więcej produktów, które w swoim składzie nie mają glutenu. Czy wiecie, dlaczego dieta bezglutenowa jest obecnie tak popularna? Na najważniejsze pytania związane z takim sposobem odżywania odpowiada dietetyk Anna Szymska.

Co to jest gluten?

Anna Szymska: Gluten jest to mieszanina białek roślinnych występująca w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Jest on również naturalnie obecny w wielu produktach mącznych, takich jak chleb, płatki czy makaron. Jednak może być również składnikiem szeregu innych produktów żywnościowych oraz napojów, takich jak: sosy – keczup, musztarda, dressingi, piwo, wędliny, wyroby garmażeryjne, mielone mięso, jogurty smakowe i puddingi, słodycze – marcepan, chałwa, gumy do żucia, a nawet leki.

Kiedy dieta bezglutenowa jest potrzebna?

A.Sz.: Dieta bezglutenowa jest konieczna u osób chorujących na celiakię lub nietolerujących gluten. U tych ludzi, gluten wzbudza reakcję zapalną kosmków jelita cienkiego, która powoduje ich zanik, co w efekcie prowadzi do zaburzeń wchłaniania, niedożywienia i niedoborów składników odżywczych. Nawet niewielka ilość glutenu może spowodować znaczne pogorszenie samopoczucia i zdrowia u chorego. Całkowita eliminacja produktów zawierających gluten pozwala na pełną regenerację kosmków jelitowych i całkowite ustąpienie objawów chorobowych.

Jakie składniki należy wyeliminować, przechodząc na dietę bezglutenową?

A.Sz.: Z diety należy wykluczyć przetwory z pszenicy, pszenżyta, żyta, jęczmienia i owsa. Zastąpić je można produktami nie zawierającymi glutenu: wyrobami z ryżu, kukurydzy, gryki, prosa i mąki sojowej, skrobi ziemniaczanej, tapioki, amarantusa i komosy ryżowej.

Dlaczego dieta bezglutenowa zyskuje na popularności?

A. Sz.: Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie zyskała rzesze fanów. Na półkach w księgarniach pojawiają się co chwilę nowe pozycje mówiące o negatywnym wpływie pszenicy na nasze zdrowie, jak chociażby książka dra Davisa „Dieta bez pszenicy”. Jak podaje autor, dieta bez pszenicy daje wiele korzyści, m.in. stałą utratę wagi, złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2, wyleczenie z problemów jelitowych, wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu, poprawę gęstości kości, zanik dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, afty, łysienie, ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych.

Celebryci również przyznają się do stosowania diety bezglutenowej w celu optymalizacji masy ciała i lepszego samopoczucia, np. Agata Młynarska, Novak Đoković. Zatem dieta bezglutenowa to już nie tylko lek na celiakię czy nietolerancję glutenu, ale również sposób na smukłą sylwetkę i świetne samopoczucie.

Czy dieta bezglutenowa musi uderzać w naszą kieszeń?

A.Sz.: Jeszcze niedawno ilość dostępnych produktów była ograniczona i droga. Obecnie jest trochę łatwiej niż kiedyś, ponieważ produkty bezglutenowe można już kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w niektórych supermarketach, ale zakupy to prawdziwe wyzwanie. Produkty z przekreślonym kłosem (symbol produktu bezglutenowego) są często dużo droższe od żywności zawierającej gluten. Jeśli chcemy trochę zaoszczędzić, możemy sami przygotowywać sobie niektóre produkty, np. chleb z mąki gryczanej i z amarantusa, bezglutenowe ciasteczka z poppingu amrantusowego i preparowanego prosa. Najważniejsze jednak jest dokładne czytanie etykiet, aby unikać glutenu w codziennej diecie.

Wsparcie redakcyjne od:





Dieta i odżywianie

Komentarze (8)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Smacznego (gość)

Jeśli nie chce wam się piec chlebka, możecie skorzystać z wypieków zeroglutenfree com.

Wioletta (gość)

Świetna opcja, bo można spróbować kilku specjałów szefa kuchni :) A ma talent!

Weronika (gość)

Osobiście polecam skosztować deseru, próbowałam musu kukurydzianego z lodami karmelowymi na kruszonce z dodatkiem popcornu w karmelu i przyznam, że zaskoczyło mnie, że był lekko słony ale jednocześnie pyszny i aksamitny, zdecydowanie polecam.

Jan (gość)

W tej restauracji można zjeść pyszny lunch, dwu lub trzy-daniowy (wówczas z deserem) za niecałe 40 zł co tydzień zmienia się menu, czasem śledzę na ich stronie jakie doszły dania, nie spotka się ich z pewnością w innej wrocławskiej restauracji.

Marek (gość)

W Food Art Gallery niemal każde danie z karty może zostać przyrządzone w wersji bez glutenu, dzięki temu, że każda potrawa powstaje na miejscu całkowicie od podstaw i nie wykorzystuje sie tam żadnych przetworzonych produktów.

Marcela (gość)

Na dolnym śląsku jedynie 14 restauracji może się tym poszczycić. A to takie ważne!

Joasia (gość)

We Wrocławiu, na ul. Ks. Witolda znajduje się piękna restauracja, będąca jednocześnie galerią sztuki - Food Art Gallery. Jako jedna z niewielu posiada "menu bez glutenu", dlatego jeśli zastanawiacie się gdzie zabrać na kolację czy lunch osobę, która nie może jeść potraw z glutenem, Food Art Gallery będzie idealnym miejscem.

januar1_1@...

http://ekodzioopla.pl/zdrowa-zywnosc/61-makron-kukurydziany-swiderki-250-g.html

makaron