(© abcZdrowie)

Zgaga to bardzo częsty problem zdrowotny. Zdarza się, że jest symptomem poważnych zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego.

Zmagasz się każdego dnia z palącym problemem? Nie jesteś jedyny. Wielu Polaków cierpi z powodu zgagi. Kiedy więc w domu lub w pracy pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości, wtedy szybko sięgamy po tabletkę, którą widzieliśmy w reklamie telewizyjnej. Czy jesteśmy jednak przekonani, że to dobry pomysł? Owszem, pigułka przynosi ulgę, ale jest to pomoc doraźna. Jeżeli chcemy na dobre uporać się ze zgagą, warto poznać ją od podszewki, a więc dowiedzieć się, jakie jest podłoże jej powstawania.

Przyczyny zgagi
Zanim przejdziemy do przyczyn zgagi, poznajmy definicję tej dolegliwości. Zgaga to cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Towarzyszy temu uczucie kwaśności w ustach. Ponadto można doświadczać bólu w okolicy mostka.

Zgaga to częsty problem, jednak niektóre osoby nie doświadczyły go nigdy w życiu. Dlaczego jedni muszą męczyć się z paleniem w przełyku a inni nie? Aby sprecyzować powody jej powstawania, poprosiliśmy o pomoc dietetyk Ewę Ceborską-Scheiterbauer. Twierdzi ona, że: „zgaga nasila się przede wszystkim po produktach smażonych, ale także ostrych (w tym po czosnku i cebuli) czy wzdymających (np. po kapuście, czasami po kalafiorze, brokułach czy brukselce, ale też np. po napojach gazowanych)”. Pierwszą przyczyną jest więc nieodpowiednia dieta. Jeśli jemy za dużo i zbyt „ciężko”, wtedy od czasu do czasu może pojawić się problem zgagi.

Zdarza się, że zgaga ma znacznie poważniejsze przyczyny. Może być symptomem nieprawidłowej motoryki przełyku. Treść pokarmowa powinna przechodzić sprawnie przez przełyk, jednak czasem – na przekór ruchom perystaltycznym – powraca wraz z enzymami i kwasami żołądkowymi.

O czym jeszcze może świadczyć zgaga? Bardzo częstym powodem tej dolegliwości jest refluks żołądkowo-przełykowy (GERD). Choroba ta jest z kolei wynikiem zaburzeń funkcjonowania dolnego zwieracza przełyku. Jeżeli nieprawidłowo kurczy się i rozkurcza, wówczas treść żołądkowa, a więc pokarm, enzymy, soki żołądkowe, cofają się do przełyku. Chorobie refluksowej towarzyszą również nudności, wymioty, bóle w klatce piersiowej, czkawka.

Czy spodziewalibyście się, że choroba skóry może mieć wpływ na występowanie zgagi? Twardzina, inaczej nazywana sklerodermią, to schorzenie, które powstaje na skutek zbyt dużego nagromadzenia kolagenu w organizmie, przez co twardnieją tkanki oraz skóra. Leki, które mają pomóc przy twardzinie, wywołują zakłócenia w funkcjonowaniu przełyku.

To jednak nie wszystko. Zgaga może być objawem przepukliny przepony. W normalnie funkcjonującym organizmie przepona znajduje się nad żołądkiem, jednak przez przepuklinę może ona znaleźć się pod nim. Prowadzi to do zaburzenia pracy układu pokarmowego.

Nie zapominajmy też, że zgaga to dolegliwość charakterystyczna dla stanu błogosławionego. Jeżeli więc jesteś w ciąży, nie musisz martwić się zgagą. Po urodzeniu dziecka problem sam ustąpi.

Jak sobie radzić ze zgagą?

Znamy już przyczyny zgagi, a stąd już prosta droga do rozwiązania problemu. Jeśli palenie w przełyku pojawia się tylko po przejedzeniu lub gdy zjemy jakieś potrawy, to wtedy najlepszym pomysłem będzie zmiana przyzwyczajeń żywieniowych. Dietetyk Ewa Ceborska-Scheiterbauer podpowiada: „Osoby z problemem zgagi powinny przejść na dietę łatwostrawną i ograniczyć produkty drażniące. Należy wobec tego unikać pewnych rodzajów żywności. Czasami konieczne jest wyeliminowanie produktów zbożowych z pełnego ziarna. Ważną zasadą jest także spożywanie mniejszych porcji, ale częściej, oraz niepopijanie posiłków. Nie poleca się także zjadania np. zup przed położeniem się spać”.

Jeśli zgaga jest notorycznym problemem, to nie warto ratować się domowymi sposobami czy tabletkami. W takiej sytuacji należy udać się jak najszybciej do lekarza. Być może zgaga jest tylko wierzchołkiem góry lodowej, a problem tkwi znacznie głębiej.


Wsparcie redakcyjne od:






Choroby

Komentarze (4)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w Polityce Prywatności. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Gość (gość)

Ja mam zgage po ogorkach posolonych wiec mysle ze to od tego jak przestalam uzywac soli i ogorkow solonych problem zniknal wiec mysle ze problem tkwi w soli kazdy z nas nie obejdzie sie bez niej ani bez ogorkow

Gość (gość)

Najczęściej zgaga jest wynikiem NIEDOBORU KWASU ŻOŁĄDKOWEGO!!!!!Co nalezy zrobić- zwiększość jego ilość w żołądku. Proste.
Co to za Pani dietetyk pisała ta odpowiedź? Poproszę o nazwisko.