W tym roku już po raz czwarty stowarzyszenie Dolina Wełny organizuje festiwal smaku regionalnego i twórczości rękodzielniczej. Odbędzie się on w sobotę 28 marca w sali sportowej przy ZSP w Gołańczy.
- Najpierw jury będzie oceniać przygotowane na festiwal dania. Weźmie pod uwagę cztery kategorie: zupa, danie mięsne obiadowe, wyrób piekarski i cukierniczy oraz nalewki. Dla zwycięzców przewidziane są nagrody w postaci sprzętów kuchennych - mówi prezes stowarzyszenia Janusz Woźniak. Następnie o godzinie 14 odbędzie się degustacja wszystkich potraw i produktów. Wtedy też wszyscy goście festiwalu będą mogli ich skosztować.
W ubiegłym roku w Festiwalu Smaku brały udział również gospodynie z KGW Pawłowo Żońskie. Panie już przygotowują się do tegorocznej prezentacji w Gołańczy. Przyrządzą swoje potrawy i mają nadzieję, że trafią w gusta oceniających. - Już odbyło się u nas zebranie, na którym ustaliłyśmy, jakie dania zaprezentujemy jurorom. Podzieliłyśmy się też obowiązkami. Jedna koleżanka zrobi zupę, inna danie mięsne, a kolejna zajmie się upieczeniem czegoś dobrego.
Nalewki każda z nas ma w domu, więc wybierzemy tę najsmaczniejszą. Oczywiście liczy się też piękna prezentacja - mówi Krystyna Cholewińska z KGW.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?