Składniki:
5 jajek + 1 do panierki + 1 do mięsa
400 g mięsa mielonego
nać pietruszki
gałka muszkatołowa
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
100 g mąki
200g bułki tartej
2l oleju do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wkładamy do gotującej wody i gotujemy przez 4 minuty po czym staramy się ostudzić je jak najszybciej to możliwe. Obieramy ze skorupek, trzeba uważać, bo jajka są bardzo miękkie. W międzyczasie przygotowujemy mięso mielone, doprawiamy pietruszką i gałką muszkatołową, dodajemy jajko i bułkę tartą (około 50 g możemy ją wcześniej namoczyć w mleku), mieszamy. Gdy już wszystko jest gotowe oblepiamy cienką warstwą mięsa mielonego. Tak przygotowane jajo obtaczamy w mące, w jajku i na koniec w bułce tartej. W garnku rozgrzewamy olej i dopiero gdy jest dobrze rozgrzany wrzucamy jajka, nie wszystkie naraz, ponieważ temperatura spadnie zbyt drastycznie i może nam się rozwalić. Smażymy tak długo aż panierka będzie odpowiednio zarumieniona i chrupiąca. Czas smażenia zależy od tego jak bardzo chcemy mieć wysmażone jajko - ja osobiście lubię lejące się, takie żółtko smakuję genialnie w połączeniu z mięsem. Ale jeśli ktoś nie lubi, proponuję dłużej obgotować jajko lub włożyć do piekarnika na 5 min.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?