Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jajka po szkocku na święta proponuje szef kuchni „LUKA Bistro& Burger Bar”

Arkadiusz Dembiński
Zdjęcie ilustracyjne przedstawiające szefa kuchni „LUKA Bistro& Burger Bar”
Zdjęcie ilustracyjne przedstawiające szefa kuchni „LUKA Bistro& Burger Bar”
Łukasz Brandt, szef kuchni „LUKA Bistro& Burger Bar” na Wielkanoc poleca jajka po szkocku

Składniki:

5 jajek + 1 do panierki + 1 do mięsa

400 g mięsa mielonego
nać pietruszki
gałka muszkatołowa
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
100 g mąki
200g bułki tartej
2l oleju do smażenia

Przygotowanie:

Jajka wkładamy do gotującej wody i gotujemy przez 4 minuty po czym staramy się ostudzić je jak najszybciej to możliwe. Obieramy ze skorupek, trzeba uważać, bo jajka są bardzo miękkie. W międzyczasie przygotowujemy mięso mielone, doprawiamy pietruszką i gałką muszkatołową, dodajemy jajko i bułkę tartą (około 50 g możemy ją wcześniej namoczyć w mleku), mieszamy. Gdy już wszystko jest gotowe oblepiamy cienką warstwą mięsa mielonego. Tak przygotowane jajo obtaczamy w mące, w jajku i na koniec w bułce tartej. W garnku rozgrzewamy olej i dopiero gdy jest dobrze rozgrzany wrzucamy jajka, nie wszystkie naraz, ponieważ temperatura spadnie zbyt drastycznie i może nam się rozwalić. Smażymy tak długo aż panierka będzie odpowiednio zarumieniona i chrupiąca. Czas smażenia zależy od tego jak bardzo chcemy mieć wysmażone jajko - ja osobiście lubię lejące się, takie żółtko smakuję genialnie w połączeniu z mięsem. Ale jeśli ktoś nie lubi, proponuję dłużej obgotować jajko lub włożyć do piekarnika na 5 min.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto