Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek

Joanna Pacan
Staropolskie przysłowie brzmi: „ Powiedział mi Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Według tradycji w ten dzień należy najeść się do syta przed czterdziestodniowym postem. Stąd właśnie na naszych stołach znajdziemy pączki, faworki i gniazdka. Ważne, by były tłuste, najlepiej smażone na smalcu.

W naszych cukierniach znajdziemy szeroki wybór pączków. Ich cena waha się między 1,40 a 2 zł. W supermarketach znajdziemy pączki już za 99 groszy.
W cukierni „Królewskiej” przy ul. Jeżyka i na Rynku pączek kosztuje 1,69 zł. Do wyboru mamy różne nadzienia, np. z marmoladą, ajerkoniakiem i budyniem. W „Sowie” przy ul. Słowackiego jeden pączek kosztuje 1,90 zł. Tradycyjnie w środku znajdziemy powidła śliwkowe. Jeśli nie zdążycie kupić pączków rano, nic straconego, bo ta cukiernia jest otwarta do godz. 20. U „Zborowskich” przy ul. Gnieźnieńskiej pączki nadziane będą czekoladą, ajerkoniakiem i marmoladą. Cena za jeden to 1,40 zł. Cukiernia jest otwarta od godz. 6 do 19. Cukiernia „Keda” przy ul. Janowieckiej oferuje pączki w cenie 1,60. Możemy tam kupić słodkości z marmoladą różaną oraz te „szampańskie” z ajerkoniakiem. - Już od 20 lat bawimy się z naszymi klientami w „pączek za pączek”. Do niektórych pączków wkładamy karteczki z kuponem na darmowe pączki. Oczywiście promocja trwa tylko w tłusty czwartek - mówi Klemans Skibiński z cukierni „Keda”.

Nie powinniśmy martwić się o kalorie. Aby spalić jednego pączka potrzebujemy tylko 46 minut szybkiego marszu. Spacer po wielkim obżarstwie wręcz jest wskazany. Jeżeli nie chce nam się chodzić, możemy też przez 57 minut myć okna.
Pączki są znane również w innych krajach świata. Mają tylko inną formę. Np. w USA popularny jest donut, czyli pączek z dziurką, a w Hiszpanii tzw. gniazdko. W Holandii piecze się coś na wzór racucha z rodzynkami i czekoladą, a w Turcji małe kuleczki nasiąknięte miodem. Wszystko sprowadza się jednak do ciasta smażonego na głębokim tłuszczu.
Podobno nie da się zjeść pączka bez oblizywania ust. Ciekawe, czy Wam się to jutro uda. Smacznego.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tłusty Czwartek - Wągrowiec Nasze Miasto

Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto