Ciasteczka orzechowe
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 300 g masła lub margaryny
- 3 jaja
- 3/4 szklanki cukru (może być brązowy)
- cukier waniliowy lub kilka kropli olejku waniliowego
- 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie
Orzechy zmielić w młynku do kawy lub w blendarze. Mąkę przesiać przez sito, dodać zimne masło posiekane nożem na mniejsze kawałki, cukier, wbić jaja dodać pozostałe składniki i szczyptę soli. Zagniatamy kruche ciasto, które będzie lekko klejące o luźnej konsystencji. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wycinać kółka foremką lub szklankę. Ciasteczka kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, do lekkiego zrumienienia się. Po ostudzeniu ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Koło Gospodyń Wiejskich w Nądni piecze mazurek wielkanocny
Źródło:gloswielkopolski.pl
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?