Spis treści
L'Osteria - włoskie smaki w sercu warszawskiej Pragi
L'Osteria to nowa restauracja na gastronomicznej mapie stolicy. Lokal został otwarty pod koniec września bieżącego roku w jednym z najbardziej modnych i obleganych miejsc w Warszawie - Centrum Praskim Koneser. Po ponad dwóch miesiącach działalności widać, że pomysł przeniesienia pierwiastka Italiii do serca północnej Pragi okazał się strzałem w kulinarną dziesiątkę. Miejsce to jest chętnie odwiedzane zarówno przez naszych rodaków, jak i zagranicznych turystów. Jednych i drugich łączy jedno - miłość do włoskiej kuchni.
W L'Osterii zamówimy wszystko to, z czego przepisy kuchmistrzów z Półwyspu Apenińskiego zdobyły uznanie na całym świecie. Mowa oczywiście o wyśmienitych pizzach i makaronach. Dodatkowo, goście mogą tu liczyć na lekkie i wyborne przystawki oraz obłędne desery. Całość dopełniają napoje, z prawdziwą włoską kawą, winami i autorską herbatą mrożoną na czele.
Praski lokal to jednak nie tylko smaki i aromaty. Ważną rolę gra tutaj przytulne wnętrze, podzielone na kilka sali. Goście mogą tu korzystać z gustownego baru, gdzie czekają na nich darmowe pistacje, a także podziwiać proces powstawania zamówionych przez nich dań. Otwarta kuchnia świetnie wpływa na interakcję pomiędzy obsługą a klientami, a tematyczna muzyka umila czas oczekiwania, rozmowy i posiłku. Podsumowując - tutejsza atmosfera sprawia, że każdy choć na kilkadziesiąt minut może zapomnieć o pracy, szkole i codziennych sprawach, relaksując się iście włoskim, beztroskim stylu.
Poniżej nasza fotorelacja z wizyty w L'Osterii.
Smaczny początek
Zanim przejdziemy do tego, co miłośnicy włoskiego jedzenia kochają najbardziej, zatrzymamy się na chwilę przy przystawkach. Kulinarna, wirtualna podróż po smakach L'Osterii musi przecież mieć swój udany początek. W karcie znajdziemy tutaj kilka naprawdę ciekawych pozycji. Wśród nich warto wymienić m.in. świeże i urozmaicone sałatki. Poniżej prezentujemy propozycje, które zwróciły naszą szczególną uwagę:
- Insalata Caesare - sałata rzymska z włoskim serem twardym, grillowanym kurczakiem, grzankami czosnkowi i sosem cezar - 39 złotych
- Insalata Campagnola - mieszanka sałat ze smażonym kozim serem, marynowanym burakiem, jabłkiem, orzechami włoskimi, miodem i domowym sosem winegret - 45 złotych
- Insalata Manzo - mieszanka sałat z kawałkami polędwicy wołowej, mango oraz domowym sosem pomarańczowo-imbirowym - 49 złotych
- Insalata Casa - mieszanka sałat z pomidorkami koktajlowymi, serem cheddar, tuńczykiem, szynką, karczochami, oliwkami, cebulą i domowym sosem winegret - 45 złotych
Oprócz bogatej oferty sałat, goście przed daniem głównym mogą spróbować m.in. wołowego carpaccio w cenie 49 złotych, chrupiącej bruschetty za 29 złotych oraz Antipasti della Casa, czyli zestawu przystawek dla dwóch osób, w cenie 69 złotych.
Pizza od serca
Tutejsze pizze są nie tylko smaczne, ale i duże. Ich średnica wynosi 45 centymetrów, w związku z czym goście mogą poprosić o przekrojenie ich na dwie różne połowy i podanie na osobnych talerzach. W menu znajduje się aż 26 propozycji. Wśród nich opcje mięsne, wegetariańskie oraz okraszone morskim akcentem.
Poniżej przedstawiamy przykładowe pizze, których możemy spróbować w L'Osterii:
- Margherita (sos pomidorowy, mozzarella, bazylia) - 38 złotych
- Braccio di Ferro (sos pomidorowy, ser, szpinak, jajka, czosnek) - 43 złote
- Rustica (sos pomidorowy, mozzarella, pomidory, oliwki, cebula, oregano, pikantna oliwa) - 55 złotych
- Pizza Bò (Calzone) (sos pomidorowy, ser, szynka, pieczarki, salami) - 55 złotych
- Hawaii (sos pomidorowy, ser, szynka, ananas) - 55 złotych
- Salsiccia Piccante (sos pomidorowy, mozzarella, pikantne włoskie salami, bazylia, pikantna oliwa) - 49 złotych
- Canarino (sos pomidorowy, ser, szynka, pieczarki, salami, anchois) - 62 złote
- Capricciosa (sos pomidorowy, ser, szynka, pieczarki, karczochy, oliwki) - 55 złotych
- Marinara (sos pomidorowy, ser, owoce morza, oliwa czosnkowa, pietruszka) - 62 złote
- Gamberetti (Pizza Bianca) (ser, krewetki koktajlowe, pomidory, czosnek, pietruszka) - 62 złote
- Caesare e Pollo (Pizza Bianca) (mozzarella, kawałki, piersi kurczaka, sałata rzymska, włoski ser twardy, sos cezar) - 62 złote
Autorskie makarony
Kolejny przystankiem podczas naszej włosko-warszawskiej podróży są pasty. Warto podkreślić, że tutejsze dania powstają na bazie makaronów tworzonych wedle oryginalnej receptury z Italii. Kucharze otrzymają je prosto z fabryki w Norymberdze, współpracującej wyłącznie z siecią restauracji L'Osteria.
L'Osteria FAMIGLIA od 2015 roku posiada własną fabrykę makaronu w Norymberdze. Od tego czasu sami produkujemy maccheroni, strozzapreti, tortellone i tym podobne, a w przygotowaniu jest już wiele innych odmian - informują przedstawiciele restauracji.
Tutejsze pasty podawane są zarówno z mięsem, jak i owocami morza. Można też liczyć na dania wegetariańskie i wegańskie. Poniżej prezentujemy przykładowe propozycje z menu:
- Tortelloni Prosciutto e Panna (szynka, śmietana, cebula, włoski ser twardy, pietruszka) - 49 złotych
- Orecchiette di Manzo al Limone (kawałki polędwicy wołowej, słodka papryka, rukola, cebula,
- czosnek, sos z mascarpone i cytryny, rozmaryn, pikantna oliwa) - 55 złotych
- Zoodles Gamberetti (spaghetti z cukinii, krewetki, marchewka, seler, pomidorki koktajlowe, pikantna oliwa) - 49 złotych
- Lasagne (ragu wołowe na czerwonym winie, sos beszamelowy) - 39 złotych
- Maccheroncini Colorati (sos pomidorowy, grillowane warzywa, cebula, pomidorki koktajlowe, bazylia) - 39 złotych
- Spaghetti Aglio e Olio (pomidorki koktajlowe, oliwa, czosnek, pietruszka, papryczki peperoncino) - 29 złotych
Tutejsi kucharze polecają także wyśmienite Risotto Funghi czyli włoski ryż w dodatku borowików, pieczarek, białego wina, włoskiego twardego sera, cebuli, pietruszki i czosnku w cenie 49 złotych.
Napoje i coś słodkiego
Jak wspominaliśmy na początku, lokal dysponuje szeroką ofertą win oraz piw. Napijemy się tu także znakomitych włoskich kaw dostarczanych z własnej palarni oraz autorskiej herbaty mrożonej. Wśród deserów warto zwrócić uwagę na takie pyszności jak m.in.
- Tiramisù - 25 złotych
- Panna Cotta (z sosem truskawkowym) - 20 złotych
- Soufflé al Cioccolato (suflet czekoladowy z sorbetem z mango i marakui) - 22 złote
Pierwsza restauracja w Polsce
L'Osteria usytuowana na warszawskiej Pradze to pierwszy lokal niemieckiej marki w Polsce. W niedalekiej przyszłości planowane jest otwarcie drugiej restauracji spod tego szyldu w naszym kraju - również w stolicy. Jak na razie nieznane są jednak szczegóły dotyczące zarówno lokalizacji, jak i konkretnej daty.
Początki L'Osterii sięgają 1999 roku. To właśnie 24 lata temu w Norymberdze otwarto pierwszą restaurację należącą do sieci. Obecnie jest ich w Europie ponad sto. Mieszczą się głównie w Niemczech, a także w Austrii, Szwajcarii, Holandii, Wielkiej Brytanii, Francji, Czechach i Luksemburgu.
Warto podkreślić, że L'Osteria została uznana przez jury ekspertów w Berlinie za Franczyzowy System Roku 2023 i otrzymała renomowaną w branży nagrodę Franchise Award.
Godziny otwarcia
Restauracja L'Osteria znajduje się dokładnie na placu Konesera 10a. Poniżej prezentujemy godziny otwarcia lokalu:
- Poniedziałek: 11:00 - 23:00
- Wtorek: 11:00 - 23:00
- Środa: 11:00 - 23:00
- Czwartek: 11:00 - 23:00
- Piątek: 10:00 - 00:00
- Sobota: 10:00 - 00:00
- Niedziela: 10:00 - 00:00
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?