A oto kilka ciekawostek o nich:
Owoce poziomki są soczyste, czerwone, bardzo aromatyczne i smaczne, podobne do owoców truskawki, ale znacznie od nich mniejsze. Zawierają kwasy organiczne, węglowodany oraz bardzo dużo witaminy C (w 100 g jest 60 mg witaminy C), a także witaminy A, B1, B2, B6, E, H, PP i sole mineralne: żelaza, wapnia, fosforu, kobaltu. Spożywa się je w stanie nieprzetworzonym, ale przeznacza się je także do wyrobu marmolad, kompotów i kruszonów.
Podobno pojawiają się już u nas także pierwsze jagody. Byliście w lesie? Znaleźliście je?
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?