Sezon na grzyby rozpoczęty! Apelujemy o ostrożność i prezentujemy porady, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących. W naszej galerii powyżej prezentujemy zestawienie grzybów jadalnych i trujących - podobnych do siebie.
Grzyby dzielimy na jadalne, w tym dopuszczone do obrotu handlowego i niedopuszczone do obrotu, grzyby niejadalne oraz trujące.
Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?
Mirosława Synak, klasyfikator grzybów świeżych z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie podpowiadała nam w 2015 roku, jak prawidłowo zbierać grzyby, a także jak rozróżnić ich odmiany.
Jakie grzyby zbierać?
Zbierając grzyby należy przede wszystkim kierować się zasadą dużych owocników, grzybów dojrzałych, ponieważ pozwala to na precyzyjniejsze określenie różnic grzybów jadalnych, a trujących, które często są do siebie bardzo podobne. Co więcej pamiętajmy o wyciąganiu lub wykręcaniu grzybów, a nie ich wycinaniu - mówiła Mirosława Synak.
Aby uchronić grzybiarzy przed niebezpiecznymi pomyłkami, przygotowaliśmy krótki poradnik. Prezentujemy grzyby jadalne w porównaniu z ich trującymi odpowiednikami.
Kliknijcie w obrazek, aby przejść do galerii zdjęć grzybów:
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?