Kiedy Wielkanoc 2023?
Wielkanoc to, obok Bożego Narodzenia, najpopularniejsze święta w polskich domach. W tym roku Wielkanocne Niedziela i Poniedziałek wypadają 9 i 10 kwietnia. A skoro czas goni, w wielu domach rozpoczęło się już myślenie o tym, jak w tym roku będziemy spędzać te święta. Część z nas wyjedzie do bliskich, a inni zorganizują je w swoich domach.
Najpopularniejsze potrawy wielkanocne
Świętowaniu z pewnością będzie towarzyszyło jedzenie. Do najpopularniejszych wielkanocnych potraw zaliczamy m.in. żurek, białą kiełbasę, jajka, sałatki i mięsa przygotowane na wszystkie sposoby. Nie można także zapomnieć o tradycyjnych wypiekach, między innymi serniku, babce czy mazurku.
ZOBACZ TAKŻE
Wielkanocny catering w powiecie wągrowieckim
Podczas gdy wielu z nas zdecyduje się na samodzielne przygotowanie wielkanocnej uczty, część wybierze oferty cateringowe z restauracji w Wągrowcu i powiecie. Te przygotowały już swoje oferty wraz z cenami. Sprawdziliśmy, ile będzie trzeba zapłacić za popularne dania na Wielkanoc.
Jako pierwszym, przyjrzeliśmy się cenom żurku. W trzech sprawdzonych przez nas ofertach restauracji, cena za 900 ml tej zupy to koszt 29, 34 i 37 złotych.
Czy ktoś z nas wyobraża sobie święta bez sałatki jarzynowej? Za kilogram tego specjału w tańszej z ofert trzeba zapłacić 50 zł, a w nieco droższej o 10 złotych więcej.
Wśród wielu mięs w ofertach cateringu pojawiają się między innymi de volaille. Jedna sztuka kosztuje od 15 do 16 złotych. Jeśli Wielkanoc to także oczywiście szynka. W jednej z restauracji można zamówić około 3-kilogramową szynkę w całości za 180 złotych. W innej porcja szynki z sosem chrzanowym kosztuje 18 złotych, a w kolejnej 1 kg szynki pieczonej bez kości to koszt 59 złotych.
Jajka z różnym farszem, m.in. kremem z łososia czy musem chrzanowym kosztują od 6 do 7 złotych za dwie połówki. Porcja 200 ml sosu tatarskiego kosztuje 15 złotych, a za 900 ml bigosu należy zapłacić 30 złotych.
Restauracje przygotowały także zestawy na zimny bufet. Na przykład 12-porcjowy zestaw kosztuje 110 lub 115 złotych.
Wypieki w ofertach restauracji to na przykład mazurek w cenie 80 zł za blaszkę lub 50 zł za 10 porcji. Babka gotowana kosztuj od 45 do 80 złotych.
Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?