Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Catering wielkanocny w restauracjach w powiecie wągrowieckim. Ile za żurek, a ile za sałatkę? Sprawdziliśmy ceny!

Monika Zaganiaczyk
Monika Zaganiaczyk
Małgorzata Genca - zdjęcie ilustracyjne
Wielkanoc już za niespełna cztery tygodnie. W wielu domach rozpoczęło się już planowanie świąt, a więc także tego, co pojawi się na stołach. Z jakimi kosztami muszą liczyć się osoby wybierające wielkanocne dania z cateringu? Sprawdziliśmy oferty restauracji w powiecie wągrowieckim!

Kiedy Wielkanoc 2023?

Wielkanoc to, obok Bożego Narodzenia, najpopularniejsze święta w polskich domach. W tym roku Wielkanocne Niedziela i Poniedziałek wypadają 9 i 10 kwietnia. A skoro czas goni, w wielu domach rozpoczęło się już myślenie o tym, jak w tym roku będziemy spędzać te święta. Część z nas wyjedzie do bliskich, a inni zorganizują je w swoich domach.

Najpopularniejsze potrawy wielkanocne

Świętowaniu z pewnością będzie towarzyszyło jedzenie. Do najpopularniejszych wielkanocnych potraw zaliczamy m.in. żurek, białą kiełbasę, jajka, sałatki i mięsa przygotowane na wszystkie sposoby. Nie można także zapomnieć o tradycyjnych wypiekach, między innymi serniku, babce czy mazurku.

ZOBACZ TAKŻE

Wielkanocny catering w powiecie wągrowieckim

Podczas gdy wielu z nas zdecyduje się na samodzielne przygotowanie wielkanocnej uczty, część wybierze oferty cateringowe z restauracji w Wągrowcu i powiecie. Te przygotowały już swoje oferty wraz z cenami. Sprawdziliśmy, ile będzie trzeba zapłacić za popularne dania na Wielkanoc.

Jako pierwszym, przyjrzeliśmy się cenom żurku. W trzech sprawdzonych przez nas ofertach restauracji, cena za 900 ml tej zupy to koszt 29, 34 i 37 złotych.

Czy ktoś z nas wyobraża sobie święta bez sałatki jarzynowej? Za kilogram tego specjału w tańszej z ofert trzeba zapłacić 50 zł, a w nieco droższej o 10 złotych więcej.

Wśród wielu mięs w ofertach cateringu pojawiają się między innymi de volaille. Jedna sztuka kosztuje od 15 do 16 złotych. Jeśli Wielkanoc to także oczywiście szynka. W jednej z restauracji można zamówić około 3-kilogramową szynkę w całości za 180 złotych. W innej porcja szynki z sosem chrzanowym kosztuje 18 złotych, a w kolejnej 1 kg szynki pieczonej bez kości to koszt 59 złotych.

Jajka z różnym farszem, m.in. kremem z łososia czy musem chrzanowym kosztują od 6 do 7 złotych za dwie połówki. Porcja 200 ml sosu tatarskiego kosztuje 15 złotych, a za 900 ml bigosu należy zapłacić 30 złotych.

Restauracje przygotowały także zestawy na zimny bufet. Na przykład 12-porcjowy zestaw kosztuje 110 lub 115 złotych.

Wypieki w ofertach restauracji to na przykład mazurek w cenie 80 zł za blaszkę lub 50 zł za 10 porcji. Babka gotowana kosztuj od 45 do 80 złotych.

od 7 lat
Wideo

Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto