Catering wielkanocny w restauracjach w powiecie wągrowieckim. Ile za żurek, a ile za sałatkę? Sprawdziliśmy ceny!

Monika Zaganiaczyk
Monika Zaganiaczyk
Małgorzata Genca - zdjęcie ilustracyjne
Wielkanoc już za niespełna cztery tygodnie. W wielu domach rozpoczęło się już planowanie świąt, a więc także tego, co pojawi się na stołach. Z jakimi kosztami muszą liczyć się osoby wybierające wielkanocne dania z cateringu? Sprawdziliśmy oferty restauracji w powiecie wągrowieckim!

Kiedy Wielkanoc 2023?

Wielkanoc to, obok Bożego Narodzenia, najpopularniejsze święta w polskich domach. W tym roku Wielkanocne Niedziela i Poniedziałek wypadają 9 i 10 kwietnia. A skoro czas goni, w wielu domach rozpoczęło się już myślenie o tym, jak w tym roku będziemy spędzać te święta. Część z nas wyjedzie do bliskich, a inni zorganizują je w swoich domach.

Najpopularniejsze potrawy wielkanocne

Świętowaniu z pewnością będzie towarzyszyło jedzenie. Do najpopularniejszych wielkanocnych potraw zaliczamy m.in. żurek, białą kiełbasę, jajka, sałatki i mięsa przygotowane na wszystkie sposoby. Nie można także zapomnieć o tradycyjnych wypiekach, między innymi serniku, babce czy mazurku.

ZOBACZ TAKŻE

Wielkanocny catering w powiecie wągrowieckim

Podczas gdy wielu z nas zdecyduje się na samodzielne przygotowanie wielkanocnej uczty, część wybierze oferty cateringowe z restauracji w Wągrowcu i powiecie. Te przygotowały już swoje oferty wraz z cenami. Sprawdziliśmy, ile będzie trzeba zapłacić za popularne dania na Wielkanoc.

Jako pierwszym, przyjrzeliśmy się cenom żurku. W trzech sprawdzonych przez nas ofertach restauracji, cena za 900 ml tej zupy to koszt 29, 34 i 37 złotych.

Czy ktoś z nas wyobraża sobie święta bez sałatki jarzynowej? Za kilogram tego specjału w tańszej z ofert trzeba zapłacić 50 zł, a w nieco droższej o 10 złotych więcej.

Wśród wielu mięs w ofertach cateringu pojawiają się między innymi de volaille. Jedna sztuka kosztuje od 15 do 16 złotych. Jeśli Wielkanoc to także oczywiście szynka. W jednej z restauracji można zamówić około 3-kilogramową szynkę w całości za 180 złotych. W innej porcja szynki z sosem chrzanowym kosztuje 18 złotych, a w kolejnej 1 kg szynki pieczonej bez kości to koszt 59 złotych.

Jajka z różnym farszem, m.in. kremem z łososia czy musem chrzanowym kosztują od 6 do 7 złotych za dwie połówki. Porcja 200 ml sosu tatarskiego kosztuje 15 złotych, a za 900 ml bigosu należy zapłacić 30 złotych.

Restauracje przygotowały także zestawy na zimny bufet. Na przykład 12-porcjowy zestaw kosztuje 110 lub 115 złotych.

Wypieki w ofertach restauracji to na przykład mazurek w cenie 80 zł za blaszkę lub 50 zł za 10 porcji. Babka gotowana kosztuj od 45 do 80 złotych.

iPolitycznie - 300 milionów Putina by skorumpować Świat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto