Spis treści
Trdycja rogala świętomarcińskiego
Rogale Świętomarcińskie mają certyfikat od 2008 roku. Oznacza to, że od tego czasu znajdują się na prestiżowej liście regionalnych specjałów, które powstają z lokalnych surowców, według oryginalnych przepisów i zgodnie z ekologią.
- Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich w Poznaniu sięga 1891 roku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina (11 listopada), ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby - wzorem patrona - zrobili coś dla biednych. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, odpowiadając na apel proboszcza, upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo - czytamy na stronie internetowej Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
W tym roku certyfikat otrzymało 91 wielkopolskich cukierni (dodatkowe trzy nadal oczekują na certyfikację). Dwie spośród cukierni, które mogą wypiekać prawdziwe rogale świętomarcińskie znajdują się w Wągrowcu.
Certyfikat otrzymały firmy:
- Piekarnia- Cukiernia Spółka Jawna Wojciech Zborowski, Krystian Zborowski z siedzibą przy ul. Gnieźnieńskiej 22 w Wągrowcu
- Klian Master Smak Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Gnieźnieńskiej 70 w Wągrowcu
To oznacza, że tylko w piekarniach państwa Zborowskich oraz w cukierniach "Królewska" będziemy mogli kupić certyfikowane rogale świętomarcińskie.
Rogale można kpić w wielu miejscach w Wągrowcu
To jednak nie oznacza, że rogale nie pojawią się także w innych cukierniach i piekarniach w mieście i powiecie. Nie będą one tylko miały certyfikatu.
Rogale można kupić w wieku miejscach w Wągrowcu. Ten słodki wypiek związany z dniem 11 listopada pojawi się między innymi w cukierni "Smakuś" czy w restauracji hotelu "Pietrak" w Wągrowcu.
Oferta rogali pojawiła się także między innymi w supermarketach jak Lidl czy Biedronka.
Sprawdź listę wszystkich cukierni w Wielkopolsce, które otrzymały certyfikat
Certyfikowane rogale świętomarcińskie kupisz tylko w dwóch c...
Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie
Na internetowej stronie Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu pojawił się przepis na rogale marcińskie. Jak zrobić ten przysmak w domu?
CIASTO
- 1 kg mąki pszennej
- 6 jaj
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
MASA
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 200 g migdałów i orzechów
- 100 g białego maku
- śmietana
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 220-250 stopni na złoty kolor.
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?