Dania z grzybami. Zobacz przepisy na rozmaite aromatyczne potrawy z grzybów lub w ich towarzystwie
Pęczotto z grzybami, czipsami z jarmużu i rozmarynem
2 saszetki kaszy pęczak, 500 g świeżych leśnych grzybów, 1 duża cebula pokrojona w kostkę, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę, 500 ml bulionu lub wody, 1 garść jarmużu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, olej do smażenia, 3 łyżki masła, sól i pieprz
Kaszę ugotować. Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić. Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż. (www.halina.eu)
Przejdź do następnego slajdu ------>