Panie z Morakowa odniosły duży kulinarny sukces. Przygotowane przez nie potrawy zyskały uznanie jurorów i pozwoliły im na zdobycie wyróżnień.
Członkinie KGW Morakowo reprezentowały gminę Gołańcz w Wojewódzkim finale XX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów", który odbył się na terenie gminy Dobra w powiecie tureckim.
Jak informuje gmina Gołańcz, panie zgłosiły do konkursu 5 potraw w 4 kategoriach: swojską golonkę oraz galart - zimne nóżki w kategorii produktów mięsnych, rogaliki pałuckie z wiśnią w kategorii ciast, lekki ser pałucki w kategorii wyrobów mleczarskich oraz farsz mięsny z kaczki w kategorii inne.
Panie otrzymały 2 wyróżnienia - za galart zimne nóżki oraz za rogaliki pałuckie z wiśnią. Zgłoszono także dwa produkty do ogólnopolskiej nagrody Perła, z czego jeden z nich - rybne klopsiki w zalewie octowej otrzymały nominacje do tej nagrody.
Konkurs jest organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Urzędem Marszałkowskim województwa wielkopolskiego.
ZOBACZ TAKŻE
Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?