Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karp, kluski i inne świąteczne cuda

Joanna Pacan
Świąteczny klimat to nie tylko rodzinna atmosfera, melodia kolęd i prezenty. Wielu z nas święta Bożego Narodzenia kojarzy z kuchnią i tradycyjnymi przysmakami. Nie ma się co dziwić... święta są pyszne!

Wielu z nas czeka na ten dzień cały rok. To właśnie w ten jeden dzień w roku ryba i barszcz smakują inaczej. Nasze gospodynie włożą swoje serca do garnków, by świąteczne potrawy smakowały wszystkim domownikom. Od samego rana w naszych domach będzie unosił się aromatyczny zapach pieczonego makowca i suszonych grzybów. Każdy będzie czekał z niecierpliwością na pierwszą gwiazdkę na niebie. Wtedy to całe rodziny usiądą przy suto zastawionym stole, by delektować się przygotowanymi kulinarnymi specjałami.

Nasze gospodynie Jadwiga, Maria i Monika podzieliły się z nami przepisami na swoje popisowe świąteczne dania. Przygotowują je one niezmiennie, już od wielu lat. - Kiedy mój syn był jeszcze mały, zapytał mnie, dlaczego kluski z makiem przyrządzam tylko na święta. Bardzo mu smakowały i nie mógł zrozumieć, czemu nie można ich jeść na co dzień - mówi pani Jadwiga. To właśnie jest ta magia. Czekamy cały rok, aby znów spróbować tradycyjnych potraw. Na ich myśl już teraz niektórym z nas leci ślinka...
Życzymy smacznego!

Przepisy dostępne w najnowszym wydaniu Tygodnika Wągrowieckiego!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto