Wielu z nas czeka na ten dzień cały rok. To właśnie w ten jeden dzień w roku ryba i barszcz smakują inaczej. Nasze gospodynie włożą swoje serca do garnków, by świąteczne potrawy smakowały wszystkim domownikom. Od samego rana w naszych domach będzie unosił się aromatyczny zapach pieczonego makowca i suszonych grzybów. Każdy będzie czekał z niecierpliwością na pierwszą gwiazdkę na niebie. Wtedy to całe rodziny usiądą przy suto zastawionym stole, by delektować się przygotowanymi kulinarnymi specjałami.
Nasze gospodynie Jadwiga, Maria i Monika podzieliły się z nami przepisami na swoje popisowe świąteczne dania. Przygotowują je one niezmiennie, już od wielu lat. - Kiedy mój syn był jeszcze mały, zapytał mnie, dlaczego kluski z makiem przyrządzam tylko na święta. Bardzo mu smakowały i nie mógł zrozumieć, czemu nie można ich jeść na co dzień - mówi pani Jadwiga. To właśnie jest ta magia. Czekamy cały rok, aby znów spróbować tradycyjnych potraw. Na ich myśl już teraz niektórym z nas leci ślinka...
Życzymy smacznego!
Przepisy dostępne w najnowszym wydaniu Tygodnika Wągrowieckiego!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?