Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku. Za nami pierwszy tydzień głosowania w najsmaczniejszym plebiscycie. Sprawdź, kto prowadzi?

Monika Dziuma
Wciąż możesz jeszcze zgłosić swoich kandydatów do akcji MISTRZOWIE SMAKU, którą organizujemy wspólnie z „Głosem Wielkopolskim”. Kto zwycięży w każdej z czterech kategorii w naszym powiecie?

W gastronomii najważniejsza jest ocena klientów. Wszystko jedno, czy prowadzi się dużą restaurację czy małą jadłodajnię. Liczy się dobry smak i miła obsługa. W wielkim plebiscycie Mistrzowie Smaku 2018 laureatów prestiżowych tytułów i cennych nagród wybiorą ci, którzy mają największe prawo do oceny gastronomików - ich klienci.

Nasza akcja rozgrywa się na czterech polach. Nasi kandydaci startują w kategoriach: Restauracja Roku, Kucharz Rok, Kelner Roku oraz Cukierni/ Kawiarnia Roku. Na wybranych kandydatów możecie głosować już od tygodnia. Głosowanie zakończy się w piątek 27 lipca o godzinie 22. Wtedy poznamy, którzy z naszych kandydatów zwycieżą w naszym powiecie i awansują do głosowania wojewódzkiego. Kto wie, być może najlepsza restauracja w całej Wielkopolsce znajduje się właśnie u nas?
Jeśli wśród zgłoszonych kandydatów wciąż nie ma Waszych ulubionych: restauracji, kucharza, kelnera i cukierni, wciąż możecie ich zgłosić. Aby to zrobić, wystarczy wejść na stronę internetową „Głosu Wielkopolskiego” w zakładkę plebiscyty i klinkąć w ikonkę „Zgłoś kandydata”. Na zgłoszenia czekamy do najbliższego wtorku 3 lipca.

W kategorii Restauracja Roku w dniu zamknięcia naszej gazety prowadziła sala bankietowa „Kobylanka” w Kobylcu.
- Założyłam ją w 2012 roku. Na początku był to bar, jednak reagując na potrzeby i oczekiwania klientów, postanowiłam otworzyć salę bankietowa. Na początku dysponowaliśmy małą, bo zaledwie 30-osobową salą. Dziś pomieścimy nawet 70 osób, a mamy jeszcze jedną salę na mniejsze uroczystości. Obsługujemy wszelkie uroczystości rodzinne i firmowe. Dysponujemy własną kuchnia, a klienci chwalą nasze jedzenie - powiedziała nam szefowa Maja Burzak.

W kategorii Kucharz Roku pierwsze miejsce zajmuje Jacek Kościelny z "Tawerny nad Łowiskiem" w Wągrowcu. Na drugim miejscu plasuje się Bartosz Wołkow ze Skoków. Pan Bartosz prowadzi firmę „Catering Wołkow” zajmującą się przygotowaniem cateringu na różnego rodzaju imprezy i nie tylko. - Jestem pasjonatem kuchni od zawsze. Kiedy ukończyłem ogólniak w Poznaniu, postanowiłem, że zwrócę się w kierunku kulinariów. Dlatego też podjąłem studia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka. Wcześniej, w wakacje wyjechałem do pracy w Irlandii. Myślałem, że tradycyjnie trafię „na zmywak”, ale szef przydzielił mnie na kuchnię. Bardzo mi się ta praca spodobała. Mam to szczęście, że trafiam w życiu na dobrych ludzi. Podczas studiów przez rok szkoliłem się na kuchni znanego w Poznaniu „Novotelu”. Pracowałem też w kilku restauracjach przy Starym Rynku w Poznaniu - przyznał w rozmowie z naszym „Tygodnikiem”.

W kategorii Kelner Roku prowadziła Angelika Podkowicz, pracownica „Tawerny nad Łowiskiem” w Wągrowcu.
- Z tą restauracją jestem związana od samego początku jej istnienia, czyli od zeszłego roku. Z wykształcenia jestem kucharzem małej gastronomii. Kiedy urodziłam dziecko, trafiła mi się oferta pracy w „Tawernie”. Bardzo mi się tam podoba - przyznaje kelnerka. Pani Angelika na co dzień jest przede wszystkim mamą 3-letniego Wojtusia. - Każdą wolną chwilę poświęcam dziecku. Kiedy już znajdę choć chwilkę relaksu, lubię czytać książki - zdradza.
W czwartej kategorii Kawiarnia/ Cukiernia roku prowadzi Piekarnia - Cukiernia Miężalski. Sklep ten powstał w Wągrowcu zaledwie kilka miesięcy temu i przyjął się z dużym powodzeniem.
Warto dodać, że plebiscyt rozgrywa się również tylko na etapie wojewódzkim w kategoriach: Barman Roku, Lody Roku, Pizza Roku, Burger Roku, Piekarnia Roku i Wegetariańska Restauracja Roku. W tych kategoriach również można znaleźć kandydatów z naszego powiatu.

Na zwycięzców czekają nagrody. W czterech głównych kategoriach największą nagrodą jest awans do finału wojewódzkiego. Czekają również m.in. vouchery na reklamę.
Na laureatów etapu wojewódzkiego czekają m.in. wycieczki i pobyty w SPA.
Więcej o plebiscycie i nagrodach znajdziesz na stronie internetowej „Głosu Wielkopolskiego”.
Zobacz: Jak gotować, aby nie marnować jedzenia? Przepisy Sylwii Majcher
Źródło: Dzień Dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Najatrakcyjniejsze miejsca do pracy zdaniem Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto