Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 69
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W nawiązaniu do ostrzeżeń publicznych z dnia 23.10.2020 r....
fot. www.gov.pl

Nowe ostrzeżenia GIS (17.11.2020). Produkty wycofywane ze sprzedaży, ze sklepów. Są szkodliwe dla zdrowia. Pozbądź się ich z lodówki!

W nawiązaniu do ostrzeżeń publicznych z dnia 23.10.2020 r. oraz 30.10.2020 r. w sprawie wycofania z obrotu i od konsumentów wszystkich partii produktu „Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi”, Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF), iż holenderski producent tego produktu Bettinehoeve BV zdecydował o konieczności wycofania dojrzewających serów kozich z białą pleśnią oznaczonych datami minimalnej trwałości od 28-10-2020 do 30-12-2020, wyprodukowanych przez ten podmiot, gdyż nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes w tych produktach. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Informacje (w języku angielskim) na temat wycofywanego produktu znajdują się na stronie internetowej https://www.bettine.nl/recall Oprócz produktów objętych ostrzeżeniami z dnia 23 i 30 października br., do Polski dostarczone zostały także sery marki Bettine w opakowaniach 1 kg oraz 200 g. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez dystrybutorów tych produktów w Polsce. Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać żadnej partii wskazanych produktów. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. LISTERIOZA Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie. Jak dochodzi do zakażenia? Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko. Objawy U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy. Zapobieganie zakażeniu głównie polega na: - zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt, - przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności. - należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety. W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

Zobacz również

Industria zabiera siedmiu juniorów do Kalisza. Jest oświadczenie kieleckiego klubu

Industria zabiera siedmiu juniorów do Kalisza. Jest oświadczenie kieleckiego klubu

Wisła jedzie po marzenia na Stadion Narodowy i promuje to specjalnym filmem

Wisła jedzie po marzenia na Stadion Narodowy i promuje to specjalnym filmem

Polecamy

Majówka 2024. Wiemy co będzie sprawdzać policja. Specjalne policyjne grupy na drogach

Majówka 2024. Wiemy co będzie sprawdzać policja. Specjalne policyjne grupy na drogach

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla

Czy na działce ROD można urządzić grilla? Nie wszystko wolno. Sprawdź

Czy na działce ROD można urządzić grilla? Nie wszystko wolno. Sprawdź