Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ochrona twarzy zimą to podstawa. W tym celu trzeba wiedzieć,...
fot. 123 RF

Pielęgnacja skóry twarzy zimą. Zobacz, jakich kosmetyków nie używać, a które powinny stać się podstawą pielęgnacji o tej porze roku?

Jaki krem do twarzy stosować zimą?

Ochrona twarzy zimą to podstawa. W tym celu trzeba wiedzieć, jaki krem wybrać. Aby skóra twarzy była odpowiednio nawilżona i chroniona, krem powinien zawierać:
- Oleje i masła roślinne (np. olej z awokado, olej jojoba, oliwa z oliwek, olej z pestek pszenicy, olej kokosowy, konopny, macadamia, masło shea). Wszystkie te składniki są doskonałymi emolientami, które wzmacniają barierę lipidową naskórka;
- Witaminy E, A, C, które mają za zadanie wzmocnić barierę ochronną skóry, nawilżyć ją, zregenerować oraz zapobiec powstawaniu zmarszczek.
- Pantenol, alantoina, bisabolol, które mają łagodzić podrażnienia.
- Lipidy, które uzupełniają i wzmacniają naturalną powłokę naskórka;
- Ceramidy, które tworzą warstwę ochronną.
- Filtry UV – przydatne zwłaszcza przy zimowych aktywnościach na świeżym powietrzu.
- Oleje mineralne (np. wazelina, parafina) – wykazują bardzo dobre właściwości natłuszczające.

Zobacz również

Trener MKP Szczecinek podał się do dymisji. Nerwowa końcówka sezonu

Trener MKP Szczecinek podał się do dymisji. Nerwowa końcówka sezonu

Tydzień Bibliotek 2024 w Łodzi. Jakie atrakcje przygotowały biblioteki? [PROGRAM]

Tydzień Bibliotek 2024 w Łodzi. Jakie atrakcje przygotowały biblioteki? [PROGRAM]

Polecamy

Supersamochody. Zakup używanego auta może stać się koszmarem!

Supersamochody. Zakup używanego auta może stać się koszmarem!

Pierwszy objaw wyprzedza chorobę o 3 lata. Co może oznaczać linia na paznokciu? VIDEO

Pierwszy objaw wyprzedza chorobę o 3 lata. Co może oznaczać linia na paznokciu? VIDEO

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!