Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 4 filety ze świeżego łososia norweskiego ze skórą...

Przepisy na potrawy wigilijne: sprawdź co upichcić

Łosoś w ziołowej skorupce

Składniki: 4 filety ze świeżego łososia norweskiego ze skórą (po 20 dag), pęczek świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, estragon), 2 łyżeczki oliwy, 2 łyżki bułki tartej, żółtko, sól, świeżo mielony czarny pieprz. Na marynatę: 1/2 szklanki oliwy, kilka gałązek tymianku cytrynowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz Sposób przygotowania: Tymianek posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Łososia umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie z czosnkiem oraz tymiankiem cytrynowym, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 2 godz. Zioła zblanszować we wrzątku przez 30 s, po czym zanurzyć w zimnej wodzie. Zmiksować je na gładką masę, osączyć na sitku z nadmiaru wody, wymieszać z bułką tartą i łyżeczką oliwy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Łyżkę oliwy rozprowadzić na tacce aluminiowej, ułożyć na niej łososia skórą do dołu, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i zmiksowanymi ziołami. Łososia przykryć od góry drugą tacką aluminiową i piec ok. 10 min.

Zobacz również

Kubizm w pracach studentek starogardzkiego UTW

NOWE
Kubizm w pracach studentek starogardzkiego UTW

Kacper Rochowski z II LO w Radomsku w etapie centralnym Olimpiady Przedsiębiorczości

Kacper Rochowski z II LO w Radomsku w etapie centralnym Olimpiady Przedsiębiorczości

Polecamy

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III

Lampy drogowe OSRAM LEDriving FX. Skuteczne oświetlenie w każdych warunkach

Lampy drogowe OSRAM LEDriving FX. Skuteczne oświetlenie w każdych warunkach

Dr Zygmunt Nieżychowski nominowany w konkursie Wielkopolski Lekarz z Sercem

Dr Zygmunt Nieżychowski nominowany w konkursie Wielkopolski Lekarz z Sercem