Przepisy na potrawy wigilijne: sprawdź co upichcić
Ryba na pewno nie po grecku
Składniki : ½ kg ryby ( Panga , Dorsz , Tilapia ) 1 szklanka pokrojonej w paseczki brzoskwini z syropu 1 szklanka pokrojonej w paseczki papryki konserwowej 1 ogórek kiszony pokrojony w pół plasterki 1 duża cebula pokrojona w piórka ½ szklanki soku z brzoskwiń 1 szklanka wody 1 kostka bulionu rybnego Knorra oliwa mąka 2 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżeczki przecieru pomidorowego sól 2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka sosu sojowego Filety rybne posolić i obtoczyć w mące . Usmażyć na oliwie na rumiano. Odłożyć .Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę nie rumieniąc jej . Wlać sok z brzoskwini i wodę. Dodać ketchup, przecier, kostkę bulionową , pieprz , sos sojowy . Dusić 10 minut. Dołożyć brzoskwinie, paprykę , ogórek i dusić jeszcze 5 minut. W naczyniu z pokrywką układać warstwami : sos , rybę pokrojoną w 2 cm paski , sos. Przykryć . Zostawić do ostygnięcia , a potem wstawić do lodówki na 4 godziny.