Rogal świętomarciński jest zrobiony z ciasta półfrancuskiego i nadzienia z białego maku. Ma kształt półksiężyca, jest posmarowany lukrem i posypany pokruszonymi orzechami.
Rogal świętomarciński ma chronione oznaczenie geograficzne. Rogal, który nosi nazwę świętomarcińśki może być wypiekany tylko w Poznaniu i kilku innych miejscowościach w Wielkopolsce.
W tym roku 79 wielkopolskich cukierni otrzymało certyfikat, który pozwala\ im produkować oryginalne rogale świętomarcińskie. Zobacz je wszystkie
W Poznaniu tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich narodziła się w listopadzie 1891. Gdy zbliżał się 11 listopada, czyli dzień św. Marcina, proboszcz ks. Jan Lewicki zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer namówił swego szefa, by wypiec takie ciastko w kształcie podkowy. Kupowali je bogaci, a biedni dostawali za darmo.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?