Rogale świętomarcińskie w Biedronce są w ofercie od 31 października do 6 listopada. Kupimy je za 4,99 zł. Rogal waży 170 gramów.
W tej samej cenie Lidl oferuje rogale królewskie, które są większe od tych biedronkowych. Ważą 200 gramów. Nie mają jednak certyfikatu, stąd ich inna nazwa.
ZOBACZ TEŻ:
Ile kosztuje rogal świętomarciński?
W Poznaniu certyfikowany rogal świętomarciński sprzedaje się najczęściej na wagę. Ceny za kilogram zaczynają się od 35 zł. Za te z najbardziej popularnych cukierni w zeszłym roku trzeba było zapłacić nawet 50 zł za kilogram.
Są też tacy producenci, którzy już nie występują o certyfikat, ale walczą o jakość. Gdy kilka lat temu uproszczono skład i rozmiar rogala z certyfikatem, cukiernicy zaczęli wycofywać się z wyścigu o papier. Nie chcą dodawać margaryny i robić małych rogali. Pod własną nazwą, 11 listopada, sprzedają duże rogale robione z masłem. Przez wysokiej jakości składników rośnie ich cena. Za kilogram rogali bez certyfikatu, ale za to z masłem czy jajkiem z wolnego wybiegu w składzie w 2018 roku trzeba było zapłacić około 70 zł.
Rogale świętomarcińskie - certyfikat
Wielkopolscy cukiernicy co rok przechodzą certyfikację. Procedura obejmuje cały proces produkcji - od doboru składników po posypywanie gotowych rogali orzechami. Po przejściu procedury cukiernia dostaje Potwierdzenie Prawa do wytwarzania Produktu Regionalnego chronionego Prawem Unii Europejskiej. Każdemu producentowi prawdziwych rogali wydaje się numerowane Świadectwo Jakości Handlowej.
Rogal świętomarciński z certyfikatem ma składać się m. in. z:
- półfrancuskiego ciasta,
- białego maku,
- wanilii,
- mielonych daktyli lub fig,
- śmietany,
- rodzynek,
- masła (chociaż oficjalnie teraz podają margarynę)
- skórki pomarańczowej.
ZOBACZ:
POLECAMY:
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?