Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szefowa kuchni "Zajazdu Łakina" poleca wielkanocny przepis

Monika Dziuma
Justyna Krenke poleca przepis na pasztet z zająca

1 comber z zająca

50 dag wieprzowiny
35 dag słoniny lub boczku
50 dag gęsich wątróbek
2-3 jaja
2 bułki kajzerki
2 cebule
2 marchewki
1 seler
sól, pieprz, liść laurowy

Przygotowanie:

Mięso z combra i wiep-rzowiny umyć, pokroić w kostkę i obrumienić z dodatkiem 10 dag stopionej słoniny. Przełożyć do rondla, dodać obraną i opłukaną cebulę oraz pokrojone warzywa, lekko skropić wodą i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodać wątróbkę, 15 dag słoniny pokrojonej w plastry oraz bułkę i udusić do miękkości, podlewając wodą. Miękkie mięso odstawić do ostudzenia. Wystudzone przepuścić 2-3 razy przez maszynkę razem z warzywami, cebulą i bułką. Zmielone mięso utrzeć na jednolitą masę wbijając po jednym jajku, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podłużną wąską blaszkę wyłożyć ozdobnie paskami słoniny, a następnie napełnić do 3/4 wysokości masą mięsną i wygładzić powierzchnię. Naczynie z pasztetem przykryć i umieścić w głębokiej blaszce z wrzącą wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i gotować w kąpieli wodnej przez 1 - 1,5 godziny, zależnie od grubości pasztetu. Po ostudzeniu wyjąć z formy, krajać w plastry i układać na półmisku ozdabiając cząstkami cytryny, śliwkami oraz świątecznie z zieloną rzeżuchą.

Porada: Jako dodatek do pasztetu można podawać sos żurawinowy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto