MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające, a także...
fot. Cora Miller/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Niepotrzebne obieranie warzyw i owoców

Błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające, a także witaminy i składniki mineralne w warzywach i owocach zgromadzone są w największych ilościach w barwnej skórce i tuż pod nią. Z tego powodu nie warto obierać m.in. jabłek, gruszek, śliwek, a także pomidorów i ogórków, czyli produktów z jadalną skórką. Marchew, ziemniaki czy pietruszkę lepiej oskrobać niestalowym nożykiem, gdyż starta warstwa będzie cieńsza niż ta obrana, a to oznacza mniejsze straty niezbędnych składników odżywczych.

Kontrowersję budzi jednak fakt stosowania przez producentów substancji chemicznych spowalniających procesy dojrzewania warzyw i owoców, które także uatrakcyjniają ich wygląd i chronią przed psuciem się w transporcie. Gdy nie mamy pewności co do pochodzenia produktów, przed obraniem, należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą lub z użyciem płynów do czyszczenia warzyw i owoców. Preparaty tego typu niszczą szkodliwą mikroflorę oraz substancje chemiczne obecne na powierzchni skórki.

Zobacz również

Lech podjął decyzję w sprawie swojego kluczowego piłkarza

Lech podjął decyzję w sprawie swojego kluczowego piłkarza

Wydało się, dlaczego Xavi chciał się pozbyć Lewandowskiego

Wydało się, dlaczego Xavi chciał się pozbyć Lewandowskiego

Polecamy

Darmowe in vitro już od 1 czerwca. Oto lista placówek, gdzie wykonasz zabieg

Darmowe in vitro już od 1 czerwca. Oto lista placówek, gdzie wykonasz zabieg

13. i 14. emerytura zostaną zlikwidowane? Są nowe pomysły

13. i 14. emerytura zostaną zlikwidowane? Są nowe pomysły

Szaszłyki z boczku i schabu. Gratka dla wielbicieli mięsa

Szaszłyki z boczku i schabu. Gratka dla wielbicieli mięsa