Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, czyli...
fot. YakobchukOlena/Getty Images

Te osoby nie powinny jeść rabarbaru. Kompot lub ciasto z rabarbarem mogą im zaszkodzić. Kto powinien unikać spożywania tego warzywa?

Osteoporoza

Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, czyli zmniejszającą przyswajanie składników odżywczych. W przypadku regularnego jedzenia rabarbaru może dość do zmniejszonego wchłaniania wapnia, co niekorzystnie wpływa na stan kości i zębów. Dlatego osoby chore na osteoporozę lub rozmiękanie kości (osteomalację) powinny unikać tego warzywa.

Zobacz również

Zaginął bydgoszczanin. W czwartek, 16 maja, akcja poszukiwawcza w Fordonie

Zaginął bydgoszczanin. W czwartek, 16 maja, akcja poszukiwawcza w Fordonie

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie

NOWE
Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie

Polecamy

Jazda na zderzaku. Jaki mandat w 2024 roku?

Jazda na zderzaku. Jaki mandat w 2024 roku?

Tygodniowy przegląd prasy w Wągrowcu, (5.05-11.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Wągrowcu, (5.05-11.05.2024)

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz