MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso...
fot. Pixabay

Unikaj takiego jedzenia. Jest wyjątkowo rakotwórcze! Te produkty spożywcze zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór

Przetworzone mięso i wędliny

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso za jeden z najbardziej rakotwórczych czynników, równie szkodliwych, co palenie tytoniu i azbest. Takie mięso to głównie boczek, szynka, kiełbasa i parówki.

Obecne w czerwonym mięsie nitraty i nitryty często dodaje się w znaczących ilościach jako konserwanty. Mogą one przyczyniać się do wystąpienia raka jelita grubego, a także innych nowotworów, np. raka trzustki.

Kolejne rakotwórcze produkty --->

Zobacz również

Silne opady grady w Gnieźnie. Niebezpieczne pogoda na terenie miasta

NOWE
Silne opady grady w Gnieźnie. Niebezpieczne pogoda na terenie miasta

Moda na ulicach Skarżyska. Tak ubierają się skarżyszczanki [ZDJĘCIA]

NOWE
Moda na ulicach Skarżyska. Tak ubierają się skarżyszczanki [ZDJĘCIA]

Polecamy

Najpierw roztrzaskana, teraz...nie ma jej w ogóle. Gdzie jest ławka?

Najpierw roztrzaskana, teraz...nie ma jej w ogóle. Gdzie jest ławka?

Przegląd tygodnia od 12.05 w Wągrowcu

Przegląd tygodnia od 12.05 w Wągrowcu

Zaginęła nastolatka. 16-letnia Konstancja opuściła Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy

Zaginęła nastolatka. 16-letnia Konstancja opuściła Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy