Przesilenie wiosenne i oczyszczanie organizmu
Zima, nawet ta niezbyt śnieżna i mroźna, jest przyczyną zmiany naszego trybu życia. Krótkie, najczęściej pochmurne dni i niska temperatura powietrza nie sprzyjają aktywności fizycznej. Na talerzach pojawia się znacznie mniej owoców i warzyw, a więcej wysokoprzetworzonych dań. Sytuacji nie poprawiają przyjmowane medykamenty ani tym bardziej alkohol czy papierosy, po które wciąż sięga wielu. Organizm gromadzi więc spore ilości toksyn, których nie jest w stanie sprawnie usuwać, mimo że ma on ogromną, naturalną umiejętność samooczyszczania i regeneracji. To wszystko leży u podstaw często fatalnego samopoczucia na przełomie wiosny i zimy. Wówczas wahania temperatury powietrza i ciśnienia atmosferycznego bywają tak duże i częste, że organizm nie potrafi się sprawnie i szybko dostosowywać do zmieniających się warunków. Następuje więc dobrze znane przesilenie wiosenne, które dotyczy w zasadzie każdego, a dla niektórych jest ono szczególnie trudne.
Aby wspomóc ciało w tym niełatwym momencie, warto postawić na wiosenne oczyszczanie organizmu. Proces ten można zrealizować, wprowadzając stosunkowo proste zmiany w diecie i w planie dnia. Takie działanie usprawni naturalne procesy usuwania nadmiaru toksyn, przywróci witalność, zwiększy odporność organizmu i pozwoli w pełni cieszyć się nadchodzącą wiosną.
Wiosenne oczyszczanie organizmu za pomocą diety
Chcąc oczyścić organizm z nadmiaru toksyn, nie trzeba stosować trudnych i często wręcz drastycznych rozwiązań. Nadmiernie eliminacyjne diety lub wręcz głodówki mogą spowodować wiele niepożądanych efektów. Najlepiej postawić na sprawdzone i bezpieczne sposoby.
Wiosenne oczyszczanie organizmu warto rozpocząć od ograniczenia, a najlepiej wyeliminowania z diety przetworzonej żywności, cukru, pszennej mąki, soli, kawy oraz alkoholu i papierosów. W diecie powinny gościć przede wszystkim produkty pochodzenia naturalnego, przede wszystkim takie jak warzywa, owoce i kasze. Warto poświęcić trochę czasu i samodzielnie przygotowywać potrawy od podstaw. Trzeba też nastawić się na jedzenie kilku pełnowartościowych, ale niezbyt obfitych posiłków w ciągu dnia, a nie tak jak do tej pory dwóch czy trzech.
Wiosenny detoks to także picie co najmniej dwóch litrów wody, bo dobrze nawodniony organizm pracuje sprawniej, ma lepszą wydolność i skuteczniej usuwa niepożądane związki i niechciane produkty przemiany materii.
Aktywność fizyczna
Wiosną warto postawić na dodatkową dawkę ruchu i wcale nie chodzi tu o wyczerpujący trening. Wystarczy codzienny półgodzinny spacer, przejażdżka na rowerze lub inna ulubiona aktywność fizyczna. Świetne efekty przynosi regularne korzystanie z sauny. Dzięki temu organizm szybciej usuwa toksyczne substancje, ale należy pamiętać, by po wyjściu z sauny spłukać ciało letnią lub wręcz zimną wodą.
Oczyszczanie organizmu – przepisy, które warto wykorzystać
Woda z cytryną i kurkumą
Każdy poranek warto rozpocząć od szklanki wody z cytryną i kurkumą. To mistrzowska kombinacja, bo cytryna to mnóstwo witaminy C, a kurkuma posiada bardzo silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Przygotowanie napoju jest banalnie proste. Wystarczy połączyć:
- 50 ml Sok NFC 100% kurkuma z cytryną,
- 200 ml wody mineralnej niegazowanej.
By wzmocnić działanie napoju, można dodać szczyptę papryki chili, odrobinę miodu albo świeżego imbiru.
Napój z rokitnika
Rokitnik charakteryzuje się silnymi właściwościami antybakteryjnymi i przeciwzapalnymi. Świetnie usprawnia procesy trawienne. Sok z rokitnika najlepiej pić rozcieńczony z wodą w stosunku 1:3.
Do przygotowania napoju potrzeba więc:
- 1/3 szklanki soku NFC 100% z rokitnika,
- 2/3 szklanki wody mineralnej.
Kasza jaglana z sokiem żurawinowym
Pyszną kolację lub po prostu znakomity deser można przygotować z kaszy jaglanej i soku NFC 100% z żurawiną.
Składniki:
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- łyżka miodu naturalnego
- 100 g naturalnego jogurtu
- 4 łyżki soku z żurawiny
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, a potem umieszczamy ją w rondelku i zalewamy dwoma szklankami wody. Gotujemy ją około 20–25 minut, tak by się rozgotowała. Po przestudzeniu przekładamy ją do blendera. Dodajemy jogurt, miód i sok. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji masę przekładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki na godzinę, a następnie serwujemy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?