Spis treści
Zosia Konarska w programie „MasterChef Junior"
W niedzielę 5 marca 2023 roku telewizja TVN wyemitowała pierwszy odcinek ósmej edycji kulinarnego programu dla dzieci „MasterChf Junior". W szesnastce najlepiej gotujących młodych kucharzy znalazła się 10-letnia Zosia Konarska z Mieściska w powiecie wągrowieckim. Dziewczynka rozpoczęła swoją kulinarną przygodę pod okiem autorytetów z tej branży: Michela Morana, Anny Starmach i Tomasza Jakubiaka.
Pierwszy odcinek programu dla małych kucharzy
Motywem przewodnim pierwszego odcinka była dżungla. Jurorzy zawitali do studnia w niekonwencjonalny sposób - zjechali na linach w przebraniach podróżników. Zanim finałowa 16-stka rozpoczęła gotowanie, każdy uczestnik dostał 2 tysiące złotych od sponsora. Następnie dzieci otrzymały fartuchy ze swoimi imionami.
Pierwszym zadaniem, jakie mieli przed sobą mali kucharze było wykonanie tortów ze swoich marzeń. Uczestnicy pracowali w parach - kompanem Zosi został Kuba. Tort wykonany przez tę parę został bardzo dobrze oceniony przez jurorów - Ania Starmach stwierdziła, że jest fenomenalny. Zosia i Kuba zostali jedną z czterech wyróżnionych par.
Kolejna konkurencja to już gotowane indywidualne. Motywem przewodnim było danie z ryby, a uczestnicy walczyli o immunitet. Uczestniczka z Mieściska przygotowała potrawę z jesiotrem. Jurorzy, podczas degustacji ocenili, że Zofia ma bardzo dobry początek w programie. Jej danie także znalazło się wśród wyróżnionych.
W pierwszym odcinku nikt nie odpadł. Zosia już w kolejną niedzielę znowu pokaże swoje popisy w kuchni MasterChefa.
ZOBACZ TAKŻE
O Zosi z Mieściska, która gotuje w telewizji
Jak już informowaliśmy, Zofia Konarska, choć ma dopiero 10 lat nie ukrywa, że jedną z jej największych pasji jest gotowanie. Jak zdradziła nam mama dziewczynki -pani Jagoda – Zosia od dziecka lubiła pomagać w kuchni.
- Nigdy nie mówiłam, że przeszkadza, że robi coś za wolno. Pozwalałam jej towarzyszyć mi podczas gotowania, bo widziałam, że to lubi – powiedziała nam mama uczestniczki programu.
Prawdziwy kulinarny talent Zosia odkryła w sobie podczas pandemii. Jak zdradziła nam jej mama, wyszukiwała wtedy w sieci ciekawe przepisy, dzięki czemu powstały jej pierwsze samodzielnie przygotowane dania.
Eliminacje do programu odbywały się online. Zosia ugotowała tagiatelle carbonara. Przeszła dalej i została zaproszona na czterodniowe warsztaty. Tam pokazała, na co ją stać i dostała się do szesnastki najlepiej gotujących dzieci w Polsce. W niedzielę 5 marca rozpoczęła rywalizację o statuetkę i zwycięstwo w programie.
O programie „MasterChef Junior"
„MasterChef Junior" to program, który ma na celu wyłonienie najlepiej gotującego dziecka w kraju. Biorą w nim udział dzieci w wieku 8-13 lat, którzy zamiast spędzać czas na zabawie, wolą eksperymentować w kuchni. Uczestnicy walczą w różnych konkurencjach o wygraną, czyli tytuł Mistrza Kuchni Juniorów, nagrodę pieniężną i zagraniczną wycieczkę.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?