Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:
2 jajka
3,5 łyżki cukru + 3 łyżki
1/3 szklanki...

Boże Narodzenie: Przepisy na świąteczne ciasta

MAKOWA ROLADA

Składniki: 2 jajka 3,5 łyżki cukru + 3 łyżki 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder 10 dag masła + 1 łyżka 1/3 puszki gotowej masy makowej ( ok.30 dag ) 1 łyżka miodu 2 budynie waniliowe ( suchy proszek- takie na pół litra mleka ) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki słodkiej wiórki kokosowe do dekoracji żurawina do dekoracji rodzynki do dekoracji orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie Nastawić piekarnik na 200 * C. Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut). Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut . W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika. Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł. Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł. W garnku rozpuścić masło.Włożyć miód i masę makową - gotować na małym gazie mieszając aż zrobi się gorąca. Wlać wsypać proszek budyniowy. Gotować dalej cały czas mieszając aż budyń zagęści masę, a ta będzie odstawać od ścianek garnka. Zostawić by lekko przestygła . Kiedy rolada ostygnie wyłożyć na nią masą makową. Zrolować. Wstawić do lodówki by masa zastygła. Rozpuszczamy w garnuszku łyżkę masła i 3 łyżki śmietanki .Wrzucić połamaną czekoladę i dodać cukier. Wymieszać by była płynna. Gorącą polewą polewamy roladę. Posypać na gorącą polewę wiórkami kokosowymi,i udekorować wg upodobań - orzechami , wiórkami kokosowymi , suszoną żurawiną , rodzynkami , kandyzowaną skórką pomarańczową . Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by polewa zastygła. Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować.

Zobacz również

Strażacka interwencja przy... paczkomacie. Było podejrzenie ładunku wybuchowego

Strażacka interwencja przy... paczkomacie. Było podejrzenie ładunku wybuchowego

Bayer znowu to zrobił. Jest już o krok od wielkiego finału Ligi Europy

Bayer znowu to zrobił. Jest już o krok od wielkiego finału Ligi Europy

Polecamy

Z nim już zawsze będziesz wiedzieć ile wypić wody. Wykorzystaj kalkulator picia wody

Z nim już zawsze będziesz wiedzieć ile wypić wody. Wykorzystaj kalkulator picia wody

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie