Boże Narodzenie: Przepisy na świąteczne ciasta
MAKOWIEC NA PIERNIKOWYM SPODZIE
Składniki: Ciasto : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 2-3 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika ( zależy jak jest aromatyczna) Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 1 kostka masła ( 20 dag ) 2 budynie śmietankowe 1/3 szklanki wody Polewa czekoladowa: 6 łyżek śmietanki słodkiej lub wody 1/4 kostki masła 3 tabliczki czekolady mlecznej Do dekoracji; wiórki kokosowe kolorowa posypka orzechy włoskie połówki Przygotowanie Oddzielić białka od żółtek. Ubić mocną pianę z białek i cukru. Wymieszać mąkę ziemniaczaną , mąkę tortową i proszek do pieczenia. Dodawać do piany z białek po łyżce wymieszanej z proszkiem maki miksując cały czas. W trakcie miksowania piany z mąką wrzucać po jednym żółtku. Dobrze wymieszać dodając kakao i przyprawę do piernika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Blaszkę ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać ciasto. Ciasto piec ok. 15-20 minut ( Trzeba pilnować i sprawdzać patyczkiem do ciasta czy jest już dobre ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia. Zimny biszkopt przekroić ostrożnie na pół jak na tort. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Masę makową wrzucić na masło. Wymieszać i dobrze ogrzać .Wlać rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie. Zagotować mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. Dolną część biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła .Wyłożyć na nią gorącą masę makową. Przykryć drugą połówką ciasta. Śmietankę lub wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać. Wylać na ciasto i rozsmarować. Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami , wiórkami kokosowymi , kolorową posypką – jak kto lubi. Można dekorować połówkami orzechów włoskich. Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin (a jeszcze lepiej 24 godziny)