Oferta stoisk gastronomicznych obejmowała szeroki wachlarz wyrobów ze świata oraz Wielkopolski. Amatorzy jak i wytrawni smakosze znaleźli tam potrawy od golonki z kapustą, bryndzy podhalańskiej po japońskie sushi i bułgarskie marynowane papryczki.
Festiwal to również liczne konkursy. W tym roku w ramach imprezy odbyła się wielkopolska edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, którego celem było odkrywanie i dokumentowanie regionalnych smaków. Jednym z nich był konkurs na najlepsze ciasto drożdżowe i tu okazało się, że najlepszym ciastem wypiekanym przez profesjonalistów została babka drożdżowa z cukierni Królewskiej Mariusza Kiliana z Wągrowca.
- Usłyszałam o tym festiwalu w radiu i po chwili zastanowienia nasza cukiernia była już zgłoszona do konkursu na najlepsze ciasto. Postanowiliśmy wykonać naszą specjalność czyli babkę drożdżową, którą w naszych sklepach można kupić w okresie wielkanocnym.
Na tą babkę mamy specjalny przepis, którego nie wolno nam zdradzać- mówi Anna Rotak, pracownik biurowy w cukierni Królewskiej w Wągrowcu. Ta nagroda jest jedną z kilu prestiżowych osiągnięć cukierni- W 2005 roku dostaliśmy pierwsze miejsce za tort pałacowy w gali produktów regionalnych i tradycyjnych północnej i zachodniej Wielkopolski- wspomina pani Anna.
Warto dodać, że cukiernia Królewska w naszym powiecie ma 4 sklepy i zatrudnia ponad 100 pracowników.
Sklepy cukierni Królewskiej w naszym powiecie:
Wągrowiec:
ul. Rynek 3A
ul. Jeżyka 48
ul. Pocztowa 1
Skoki:
ul. Wągrowiecka 3A
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?