Jajka to powszechny produkt spożywczy, który jest źródłem wysokiej jakości białka i innych składników odżywczych.
W ciągu roku kura może znieść nawet 340 jajek - znosi jedno jajko na dobę.
Jajka należy przechowywać w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza.
Jajko posiada cysteinę, która rozkłada aldecyd octowy wytwarzany po spożyciu alkoholu, zatem jest dobrym posiłkiem na kaca.
Białe kury znoszą białe jajka, a brązowe kury – jajka brązowe.
Największym jajem u zwierząt lądowych jest jajo strusia, które mierzy przeciętnie 10,5 cm. Jego skorupka może mieć do 3 mm grubości i jest 10 razy grubsza od skorupki jaja kurzego. Ugotowanie go na twardo zajmuje około 2,5 godziny.
Skorupka jaja nie jest całkowicie szczelna, zawiera do 17 tys. porów. Dlatego też zdarza się, że jajka trzymane w lodówce chłoną różne zapachy.
Jedno jajko to ok. 4% dziennego zapotrzebowania na spożywaną wartość energetyczną.
Jaja kiszone to popularna w kuchni berlińskiej zakąska do piwa. Ugotowanym jajkom mocno tłucze się skorupkę, ale tak by nie zeszła z jajka (przy dobrze stłuczonej skorupce na ukiszonych już jajach pojawi się wzorek). Gotujemy świeżą wodę i wsypujemy do niej kminek (około 15 g na 20 jaj) oraz 1 łyżkę soli na litr wody. Do roztworu wkładamy jajka z pokruszoną wcześniej skorupką i gotujemy jeszcze kilka minut. Jaja przekładamy do słoików i zalewamy gorącą wodą z drugiego gotowania. Jajka kiszą się od kilku do kilkunastu dni.
Pomysł na oryginalne śniadanie. Jajko sadzone w... naleśniku
Źródło: DDTVN-x-news
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?