1 z 7
Następne
Gotuj razem z nami. Przepisy na wigilijne potrawy
KUTIA
Składniki: 30 dag łuskanej pszenicy, 10-20 dag maku, miód, rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa , bakalie: daktyle, figi,migdały Przyrządzanie: Łuskaną pszenicę zalewamy wodą i gotujemy godzinę, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystygnięcia. Mak zalewamy wrzącą wodą, chwilę gotujemy, odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z gęstym sitkiem. Dodajemy miód, sparzone rodzynki, orzechy laskowe, sparzone, obrane, drobno pokrojone migdały, pokrojone daktyle i figi oraz ugotowaną pszenicę. Gotową kutię wkładamy do salaterki i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tradycyjnie kutię podajemy wraz z opłatkiem.