Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 

30 dag łuskanej pszenicy, 

10-20 dag maku,...

Gotuj razem z nami. Przepisy na wigilijne potrawy

KUTIA

Składniki: 30 dag łuskanej pszenicy, 10-20 dag maku, miód, rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa , bakalie: daktyle, figi,migdały Przyrządzanie: Łuskaną pszenicę zalewamy wodą i gotujemy godzinę, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystygnięcia. Mak zalewamy wrzącą wodą, chwilę gotujemy, odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z gęstym sitkiem. Dodajemy miód, sparzone rodzynki, orzechy laskowe, sparzone, obrane, drobno pokrojone migdały, pokrojone daktyle i figi oraz ugotowaną pszenicę. Gotową kutię wkładamy do salaterki i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tradycyjnie kutię podajemy wraz z opłatkiem.

Zobacz również

W maju 2024 w Szprotawie autobusy pojadą po nowemu!

NOWE
W maju 2024 w Szprotawie autobusy pojadą po nowemu!

Arka Pawłów wygrała z Wierną Małogoszcz 3:1. Dwie bramki Mirosława Kalisty [FOTO]

Arka Pawłów wygrała z Wierną Małogoszcz 3:1. Dwie bramki Mirosława Kalisty [FOTO]

Polecamy

Przegląd prasy z Wągrowca w kwietniu

Przegląd prasy z Wągrowca w kwietniu

Puchar Tymbarku. Czterech lechitów, którzy grali w turnieju może jechać na Euro 2024

Puchar Tymbarku. Czterech lechitów, którzy grali w turnieju może jechać na Euro 2024

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek