4 z 7
Poprzednie
Następne
Gotuj razem z nami. Przepisy na wigilijne potrawy
USZKA Z GRZYBAMI
Składniki: 1 jajko, 20 dag mąki, sól 10-20 dag suszonych grzybów Przyrządzanie: Uszka przygotowujemy z twardego ciasta makaronowego (1 jajko dodajemy na ok. 20 dag mąki) przyprawionego szczyptą soli. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty o boku 4-5 cm, na środek każdego kładziemy średnią łyżeczkę drobno posiekanego farszu i zginamy w trójkąt, dokładnie zaciskając brzegi. Do farszu będziemy potrzebować około 20 dag grzybów suszonych, które namaczamy a następnie gotujemy do miękkości. Wodę, w której gotowaliśmy grzyby, możemy użyć jako bazę do wywaru warzywnego na barszcz. Odsączone grzyby siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy z cebulką na maśle. Na ciasto kładziemy ostudzony farsz.