Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jadłodzielnia w centrum Wągrowca. Dziel się jedzeniem - dziel się uśmiechem

Alicja Tylkowska
Alicja Tylkowska
Jadłodzielnia w Wągrowcu
Jadłodzielnia w Wągrowcu Alicja Tylkowska
Święta Wielkanocne, to okazja do podzielenia się żywnością, której nie zdołamy skonsumować. Zamiast ją wyrzucać, zanieśmy do istniejącej w Wągrowcu Jadłodzielni. Jakie jedzenie można tam składać?

W Wągrowcu, niedaleko Urzędu Miejskiego, pojawiła się Jadłodzielnia. To miejsce, które promuje ideę dzielenia się posiłkiem z potrzebującymi.

Jadłodzielnia, to przestrzeń, która zaprasza do wspólnego stołu i solidarności

Jej działanie opiera się na prostym założeniu: jeśli masz jedzenie, którym chcesz się podzielić, po prostu przyjdź i zostaw je. Dzięki temu osoby potrzebujące mogą skorzystać z posiłku, zwłaszcza gdy z okazji świąt zostanie więcej jedzenia. To nie tylko gest dobroci, ale także szansa na zbudowanie silniejszej społeczności, opartej na wzajemnej pomocy i empatii.

Jakie potrawy można zostawiać potrzebującym?

W Jadłodzielni zostawiamy jedzenie, którego nie damy rady zagospodarować. To produkty, których mamy za dużo i są w opakowaniach, jak np. marchew, cebula, ziemniaki itp. To także jedzenie, które przekroczyło datę minimalnej trwałości "najlepiej spożyć do...", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia, czyli "należy spożyć do...". Można również zostawić produkty zapakowane, albo w pojemnikach z etykietą, nabiał (sery, jogurty, twarogi) oraz Własne wyroby, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem.
Jak informuje urząd Miejski w Wągrowcu, w Jadłodzielni nie należy zostawiać:

  • żadnego rodzaju surowego mięsa
  • produktów z niepasteryzowanego, „surowego” mleka
  • potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.
  • produktów napoczętych, np. otwartych puszek
  • produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
  • produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia - „należy spożyć do” (nie myl z „najlepiej spożyć przed”)
  • produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady
  • wyrobów alkoholowych

Odwiedźcie Jadłodzielnię już dziś - nie wyrzucajcie jedzenia. Warto włączyć się do tego pięknego ruchu solidarności i zobaczyć, jak małe gesty mogą mieć ogromne znaczenie dla innych.

od 7 lat
Wideo

Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto