Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 3
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
- Miałem okazję rozmawiać z panią Gustawą zaledwie trzy...
fot. wagrowiec.eu

Jak zapamiętamy znaną wągrowiecką regionalistką Gustawę Patro

WSPOMNIENIE

- Miałem okazję rozmawiać z panią Gustawą zaledwie trzy tygodnie temu. Spotkałem ją na spacerze. Byłem pod wrażeniem jej dobrej kondycji. Wiadomość o jej śmierci była dla mnie szokiem. Wągrowiec stracił jedną z bardziej zasłużonych osób dla niego osób. Gustawę Patro znałem od kilkudziesięciu lat. Poznałem jeszcze w latach 80. minionego wieku gdy byłem naczelnikiem miasta. Dobrze pamiętam przygotowywaną przez nią pierwszą monografię Wągrowca z okazji 600-lecia miasta. Pani Gustawa była osobą dążącą do postawionych sobie celów. Potrafiącą bronić swojego zdania. To była prawdziwa lokalna patriotka, regionalista. Wągrowiec, Pałuki, ich dobro zawsze leżało jej na sercu. To dzięki niej znamy wiele regionalnych tradycji. Dbała, aby kultura Pałuk nie umarła. Starała się propagować ją wśród młodzieży. Jest autorką wielu opracowań na temat Wągrowca i okolic. Bezsprzecznie będzie Jej brakowało w Wągrowcu - przyznaje Stanisław Wilczyński, wieloletni burmistrz Wągrowca.

Zobacz również

Stuhr pilnie trafił do szpitala. W ostatniej chwili odwołał występ

NOWE
Z OSTATNIEJ CHWILI
Stuhr pilnie trafił do szpitala. W ostatniej chwili odwołał występ

Ukryte „kasyno” w Legnicy. Właścicielom grozi milion złotych grzywny!

NOWE
Ukryte „kasyno” w Legnicy. Właścicielom grozi milion złotych grzywny!

Polecamy

Zmarł Jerzy Pietrak - przedsiębiorca, założyciel znanej sieci hoteli. Miał 77 lat

Zmarł Jerzy Pietrak - przedsiębiorca, założyciel znanej sieci hoteli. Miał 77 lat

Nakrętki przytwierdzone do butelek - irytujące zjawisko, czy krok w dobrym kierunku?

Nakrętki przytwierdzone do butelek - irytujące zjawisko, czy krok w dobrym kierunku?

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów