Na stołach nie zabraknie dań z gęsiny przygotowanych przez gospodynie z całej gminy. Przypomnijmy, że w kwietniu do ich gospodarstw trafiły pisklęta gęsi. Teraz czas na degustację ich mięsa. Impreza, podczas której będzie można spróbować gęsich przysmaków jest darmowa.
Mięso z gęsi jest kaloryczne, ale zdrowe. 100 gramów gęsiny ma 339 kalorii. W porównaniu do mięsa z kurczaka to aż o połowę więcej. Ale gęś w porównaniu z innymi gatunkami mięsa ma korzystniejszy skład tłuszczów. Jest w niej dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej korzystnych dla serca kwasów omega-3 i omega-6 w porównaniu z mięsem indyczym lub kurzym. Z tuszki ważącej 6 kg można uzyskać aż 1 litr smalcu. To tłuszcz w czystej postaci, a więc łatwostrawny. Zaletą mięsa z gęsi jest fakt, że po usunięciu skóry, pozbywamy się całego tłuszczu. W przypadku chociażby mięsa wieprzowego, często jest ono poprzerastane, czyli zwyczajnie tłuste.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?