Potrawę tą możemy spotkać w ponad dwudziestu odmianach, takich jak m.in. şiş kebabı, Adana kebabı czy İskender kebabı. Najbardziej popularną wersją w Polsce jest turecki döner kebap.
NIestety, jeżeli chodzi o przygotowanie i składniki, daleko naszym polskim kebabom do tych, które możemy zjeść w Turcji, czy w niemczech. Żeby produkt był tańszy, zamiast tradycyjnej baraniny i sera owczego w Polsce zwykle wykorzystuje się wołowinę oraz kurczaka z dodatkiem baraniny, i sery z mleka krowiego. Dla potrzeb rynku w naszym kraju, sprzedawane są także kebaby wegetariańskie i wegańskie.
Obecnie w Złotowie działają już cztery sieciówki, które serwują kebab - Istanbul Doner Kebap przy ul. Boh. Westerplatte, Zahir Kebab przy ul. Wojska Polskiego, Bd Star kebab Złotów na Placu Paderewskiego, oraz punkt, którego otwarcie nastąpi 18. listopada także na Placu Paderewskiego - Sunrise Kebab. W niedalekiej przyszłości otwarty też zostanie kolejny taki biznes w okolicy marketu Lidl.
Oprócz punktów, które serwują tylko kebab, w Złotowie można go także zjeść w kilku lokalach gastronomicznych - Primawera, Magnetyczna, Promenada oray Palm Beach.
Jajka pieczone z fetą i pomidorkami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?