Jakość wody odbiega od obowiązujących wymagań mikrobiologicznych, a także w zakresie obecności manganu - taką informację przekazał Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wągrowcu. Problem ten dotyczy obecnie miejscowości: Jabłkowo, Raczkowo, Jagniewice, Glinno, Bliżyce, Wysoka i Rejowiec
Przekroczenie poziomu związku manganu nie ma negatywnego wpływu na zdrowie
Jednak fakt ten może powodować zmianę smaku i zapachu wody. Może również zabarwiać na kolor brunatny armaturę oraz przebarwiać bieliznę podczas prania
Z uwagi na prowadzoną dezynfekcję wody może nastąpić pogorszenie smaku oraz zapachu ze względu na zwiększoną zawartość chloru w wodzie. Aktualnie trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody do wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U 2017 r., poz. 2294)
- dodaje Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
Do czasu odwołania komunikatu należy przestrzegać ważnych zasad
Wodę można spożywać wyłącznie po przegotowaniu - gotowanie powinno trwać minimum 2 minuty. Jeśli ma zostać schłodzona, to nie wolno tego robić gwałtownie, a pozostawić do czasu wystygnięcia
Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet
- informuje Inspektor
Strefa Biznesu: Takie plany mają pracodawcy. Co czeka rynek pracy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?