Pierwszą z cukierni sprzedających certyfikowane rogale jest „Królewska”, która w swoich sklepach (przy Rynku oraz przy ul. Jeżyka) sprzedaje ten rarytas w cenie 31,90 zł za kilogram.
Drugą cukiernią z certyfikatem jest cukiernia Zborowscy. W jej sklepach firmowych (przy ul. Gnieźnieńskiej oraz Słowackiego) za kilogram rogali zapłacimy 33,50 zł. Obie cukiernie są czynne także w święto, 11 listopada.
Certyfikowane rogale wyróżniają się tym, że są zrobione z ciasta półfrancuskiego składającego się z 81 warstw i są nadziane farszem z białego maku, a także cukru, okruchów ciasta biszkoptowego, masy jajowej, margaryny, orzechów, rodzynek oraz owoców w syropie lub kandyzowanych. Rogale są zwijane na kształt podkowy oraz udekorowane pomadą i rozdrobnionymi orzechami.
Rogale możemy u nas także kupić także w wielu supermarketach. Pamiętajmy jednak, że sklepy w sobotę są zamknięte. W „Kauflandzie” jeden rogal kosztuje 4,99 zł.
W „Biedronce” za jednego rogala zapłacimy 4,59 zł. Uwaga, ten market ma rogale z certyfikatem.
„Żabka” oferuje zestaw składający się z rogala z białym makiem i kawy w cenie 5,99 zł.
Najtaniej kupimy rogale w „Dino”. Tutaj sztuka kosztuje jedyne 1,99 zł.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?