Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ogórki małosolne na sucho? Bez zalewy? Tak, to możliwe - stosujemy ten przepis każdego lata - zapoznajcie się z nim!

Alicja Tylkowska
Alicja Tylkowska
Dariusz Gdesz/Polska Press
Prawie każdy z nas lubi letni smak ogórków małosolnych, ale nie każdy wie, że można je zrobić bez żadnej zalewy, czyli.. na sucho. Jak je przyrządzić? podpowiadamy!

Ogórki małosolne, to, zdecydowanie, smak lata i prawie każdy za nimi przepada. Są mniej wyraziste od ogórków kiszonych metodą tradycyjną i nie są tak kwaśne.
Jeśli nigdy nie przygotowywaliście małosolniaków metodą "na sucho", to polecamy się z przepisem.

Jakie efekty daje zakiszanie ogórków bez wody?

Zazwyczaj są nieco twardsze niż w przypadku tradycyjnych ogórków małosolnych, ponieważ proces fermentacji nie odbywa się w obecności wody. Warzywo ma też mniej intensywny aromat i nie ma w nich specyficznej kwasowości.

Co można do nich dodawać?

Wszystko zależy od preferencji smakowych. Oprócz tradycyjnych dodatków, typu czosnek, chrzan, czy koper, można do nich dorzucić liście wiśni, czy śliwy. Dodatki stosuje się w taki sposób, jak do normalnego kiszenia w zalewie.

Czas na przepis

  • porcja może mieć od 1 do 2 kg ogórków
  • dodatki: czosnek, koper, chrzan (to podstawa)
  • sól - to także kwestia smaku, ale średnio przyjmuje się jedną, płaską łyżkę soli na 1 kg ogórków
  • potrzebny będzie również worek foliowy

Ogórki płucze się i obcina obie końcówki. Chrzan i czosnek należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem wrzuca się do foliowego woreczka - ogórków nie przesusza się. Czas na sól i inne przyprawy, czy preferowane dodatki - wrzuca się je również do worka, który teraz trzeba mocno zawiązać. Wszystko razem miesza się potrząsając zawartością worka i pozostawia się na 2 - 3 godziny. Następnie chowamy worek do lodówki, najlepiej na całą noc, a rano delektujemy się smakiem ogórków małosolnych.

O czym należy pamiętać?

Ogórki małosolne na sucho mają krótszy okres przydatności do spożycia niż ich odpowiedniki w solance. Brak wody może przyspieszyć proces starzenia się ogórków. Dlatego zaleca się przechowywanie ich w lodówce i spożycie w, możliwie najkrótszym, czasie.
Czas, który jednak przeznaczony jest na zrobienie tych pyszności, jest na tyle krótki i prosty, że zawsze można przygotować kolejną porcję.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto