Pamiętasz prawdziwy smak kawy zbożowej? Czy wiesz, jak pachnie naturalnie uprażony i zmielony jęczmień i pszenica? Zasmakuj kawy cystersko-pałuckiej, w której zawarliśmy genezę naszego miasta. Zanurz się w aromacie prawdziwej, naturalnej kawy zbożowej. Pałuckie położenie połączyliśmy z cysterskim duchem, które tworząc razem wyjątkowe doznania smakowe, zabiorą Cię w niezwykłą podróż do świata naszej historii i tradycji – zachęcają przedstawiciele wągrowieckiego ratusza.
Kawę można kupić za około 10 złotych w wągrowieckim muzeum, kawiarni Cafe Rene, Hotelu Pietrak i Willisch Cafe. Dodatkowo w wągrowieckich kawiarniach można posmakować już przygotowanej kawy pałucko-cysterskiej. Pomysł z jej wyprodukowaniem zrodził się w minionym roku. W skład tego napoju wchodzą jęczmień, pszenica i cykoria. Warto bowiem wiedzieć, że kawa zbożowa była naturalnym napojem na XIX-wiecznej wsi pałuckiej. Powstawała ona z mieszanki palonego ziarna zbóż (najczęściej jęczmienia).
Podobnie jak cystersi, mieszkańcy wsi i miasteczek wzmacniali walory zapachowe poprzez dodanie palonego korzenia cykorii.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?