Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Puszyste bułki do hot dogów na imprezę. Wypróbuj przepis jak z piekarni. Idealne na przekąskę na imprezę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe bułki do hot dogów w stylu amerykańskim świetnie sprawdzą się na piknik w gronie znajomych lub na rodzinną imprezę przy grillu.
Domowe bułki do hot dogów w stylu amerykańskim świetnie sprawdzą się na piknik w gronie znajomych lub na rodzinną imprezę przy grillu. Anna Daniluk
Przysmak kuchni amerykańskiej, hot dog, stanowi całość, razem z puszystą podłużną bułką. Soczysta kiełbaska, chrupiące pieczywo, świeże warzywa i wyraziste sosy to połączenie składników, które ma fanów na całym świecie. To także symbol ulicznego jedzenia, które bez problemu zrobicie we własnym domu. Wypróbujcie nasz przepis na puszyste bułki do hot dogów w amerykańskim stylu.

W skrócie

Bułki do hot dogów spotyka się w dwóch formach. Pierwsza z nich to bułki do hot dogów amerykańskich, czyli podłużne bułeczki drożdżowe do przekrojenia i nadziewania parówkami, warzywami i skropienia sosem. Drugi rodzaj to bułki do hot dogów francuskich. Są to bułki z dziurką w środku, w którą wkłada się ulubione dodatki. Przekąskę w takiej formie można zjeść na stacji benzynowej. Proponujemy przepis na tradycyjne bułki do hot dogów, które są kojarzone z filmów o amerykańskich letnich festynach.

Bułki do hot dogów – przepis na domową przekąskę

Liczba porcji: 6 sztuk.
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym 1,5 godziny wyrastania).
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 00 (jak na pizzę) lub 650,
  • 5 g suszonych drożdży,
  • 200 ml maślanki o temperaturze pokojowej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy według uznania.

Wierzch:

Jak zrobić domowe bułki do hot-dogów?

Przygotowanie:

  1. Do miski należy wsypać przesianą mąkę pszenną, suszone drożdże, olej, miód i sól.
  2. Jajko trzeba podzielić na żółtko i białko. Żółtko trzeba dodać do suchych składników.
  3. Następnie maślankę należy powoli dolewać do suchych składników i wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem przez 3 minuty.
  4. Ciasto powinno stworzyć zwartą i elastyczną kulę z ciasta. Powstałe ciasto drożdżowe należy odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
  5. Gdy ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość, trzeba zagnieść je na blacie, podzielić na 6 części i uformować podłużne bułki.
  6. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nim bułki w kilkucentymetrowym odstępie.
  7. Bułki do hot dogów trzeba zostawić na przynajmniej 15 minut do wyrośnięcia. Optymalny czas to 30 minut.
  8. Następnie wcześniej oddzielone białko należy rozkłócić i posmarować nim wierzch bułeczek.
  9. Na bułeczkach do hot dogów można posypać czarnuszkę lub sezam.
  10. Bułki do hot dogów trzeba piec przez 15 minut w temperaturze 190° Celsjusza.
  11. Gdy bułeczki będą złote można je wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Wegańskie bułki do hot dogów

W wersji dla wegan i wegetarian bułki do hot dogów można zrobić na bazie napoju roślinnego lub soku marchewkowego. Zamiast masła weganie mogą użyć margaryny lub oleju rzepakowego. Aby bułeczki były apetycznie złote, do ciasta można dodać także namoczony pręcik szafranu.

Czym wypełnić bułki do hot dogów amerykańskich?

Amerykanie klasycznie faszerują bułki zieloną sałatą, pomidorem i peklowaną czerwoną cebulą. Jednak najważniejsza w hot dogach jest parówka. Warto kupować kiełbaski ze znanego źródła i mięso o krótkim składzie. Można wybierać wśród frankfurterek, kiełbasek drobiowych, wieprzowych lub w wersji wegańskiej: sojowych, lub na bazie boczniaka. Każdy z tych produktów świetnie się sprawdzi. Gotowe hot dogi można polać majonezem, ketchupem, musztardą lub sosem tysiąca wysp.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Puszyste bułki do hot dogów na imprezę. Wypróbuj przepis jak z piekarni. Idealne na przekąskę na imprezę - Strona Kuchni

Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto