Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Słodką pasję zamieniła w biznes. Spod ręki przedsiębiorczej wągrowczanki wychodzą tortowe arcydzieła!

Monika Zaganiaczyk
Monika Zaganiaczyk
Cukrowe Love Torty Artystyczne Ciasta i Bezy Wągrowiec
Urodziny, imieniny, rocznica ślubu, chrzest święty, komunia, wesele... Okazji do tego, by na stole pojawił się tort jest całe mnóstwo. Liczy się nie tylko jego smak, ale i wygląd. Niektóre torty to prawdziwe słodkie arcydzieła. W Wągrowcu ich tworzeniem zajmuje się między innymi pani Ola.

Spis treści

Tort jest jednym z głównych elementów wielu uroczystości. Pojawia się nie tylko na rodzinnych imprezach, ale także między innymi na wydarzeniach firmowych. Goście nie tylko zachwycają się nad jego smakiem, ale także podziwiają wygląd. Dzisiaj w tym, co ma przedstawiać dany tort, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Resztę zrobią doświadczeni w ich pieczeniu cukiernicy. Jedną z takich osób w Wągrowcu jest pani Aleksandra, właścicielka firmy „Cukrowe Love Torty Artystyczne Ciasta i Bezy Wągrowiec".

„Tortowa" pasja pani Oli z Wągrowca

Co ciekawe, pani Aleksandra jest magistrem ekonomii. Pracowała między innymi w sklepie motoryzacyjnym oraz banku. Szukając dla siebie odpowiedniego zajęcia, postawiła na własny biznes. Jest to dla niej o tyle ważne, że na co dzień jest mamą małego Tymka. Jak powiada, zawsze marzyła o własnej działalności, ale nie wiedziała do końca, czym chciałaby się zajmować. Wybór padł na ciasta i artystyczne torty.

- W moim domu rodzinnym zawsze było ciasto. Moja mama tworzyła cudowne wypieki, a ja od dziecka jej przy tym pomagałam. Pamiętam ten zapach świąt i ciepłego ciasta drożdżowego. Robienie słodkości z czasem stawało się odskocznią, pomagało mi zająć myśli. To był wręcz rodzaj terapii. Aż pewnego dnia, zupełnie przypadkiem, na tortowej grupie na Facebooku spotkałam Anię z Łomży. Mam swoją tortową przyjaciółkę na drugim końcu Polski. Dzieli nas 500 km, póki co nie udało się nam spotkać, ale myślimy o tym. Ania popchnęła mnie w tym kierunku. To ona dała mi i daje nadal słodkie kopniaki do działania. Razem wymieniamy się pomysłami - powiedziała nam wągrowczanka.

Tworzenie tortu to czasochłonna praca

Pani Ola swój pierwszy tort upiekła sześć lat temu. Jak wspomina, może nie był najpiękniejszy, ale obronił się smakiem.

Zapytaliśmy, jak długo powstaje jeden tort. Jak się okazuje, to wielogodzinny proces.

- Stworzenie tortu artystycznego trwa około 10 godzin. Najtrudniejsze torty to te zrobione dla rodziny- zawsze są to doskonali krytycy. Oczywiście, że lubię dla nich piec, szczególnie nowości, które muszą obowiązkowo ocenić. Inspiracje czerpię z Instagrama, Facebooka oraz Printerstu, często również klienci sami podsyłają zdjęcie, jak chcieliby, żeby ich tort wyglądał. Większość ozdób wykonuje sama, część zamawiam przez Internet - wyjawia pani Aleksandra.

Jak dodaje, najchętniej wybierany smak tortu to krem oreo, chrupka oreo, krem biała czekolada, żelka o smaku owoców leśnych oraz krem malinowy. Bardzo dużą popularnością cieszą się u niej także bezy.

Zobaczcie wyjątkowe słodkości tworzone przez panią Aleksandrę

Słodką pasję zamieniła w biznes. Spod ręki przedsiębiorczej ...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto