Sukces gospodyń z Oporzyna na Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej
CIASTO "METROWIEC"
- 6 jajek - 2 szkl + 2 łyżki mąki pszennej - 1 szkl. cukru - 18 łyżek oleju - 12 łyżek letniej wody - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 2 budynie śmietankowe - 0,75 l mleka - kostka masła - polewa czekoladowa WYKONANIE: Jajka utrzeć z cukrem do białości, mieszając dodać olej, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie części, do jednej części dodać kakao, do drugiej dodać dwie łyżeczki mąki. Upiec każdą część w dwóch jednakowych korytkach, około 45 minut w temperaturze 180 stopni, ugotować budyń używając 0,75l mleka, wystudzić. miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do połączenia. Wystudzone ciasto pokroić na plastry grubości 1,5 cm. Składanie ciasta: jasny plaster–masa-ciemny plaster-masa, jasny plaster-masa-ciemny plaster-masa itd. Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową, podawać pokrojone z ukosa. POLEWA CZEKOLADOWA: 150 g masła 75 g kakao 180 g cukru pudru 6 łyżek mleka masło roztopić, dodać resztę składników, dobrze wymieszać, nie gotować!