Święta wielkanocne, to prócz obrzędów, także stoły pełne smakołyków. Przepisy, które zdobyły podniebienia mieszkańców powiatu wagrowieckiego
Kurczak na butelce piwa
Pierwsza czynność, by kurczak był smaczny, to jest dokładne jego umycie. Przygotowujemy sobie przyprawy – ja przyprawiam go sowicie bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi I majerankiem - z ziołami trzeba uważać, ponieważ są bardzo intensywne – robimy jednak wg własnego smaku. Oczywiście dodajemy sól, pieprz i paprykę. Tak przyprawiony kurczak ląduje w lodówce na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Czas na piwo! Ale nie do picia, a do naszego ptaka z lodówki. Piwo, którego używam, musi być ciemne, a butelka czysta, umyta i bez naklejek. Kurczaka nadziewam na butelkę pełną piwa, a piekarnik nagrzewam do 180 °. Piekę to około 1,5-2 godzin, co jakiś czas dosypując nieco soli do butelki z piwem, żeby wymusić kipienie piwa, które oblewa kurczaka, nadając skórce chrupkości, kiedy wyparuje.
Przepis przesłał Arkadiusz Przybylski, ze Stowarzyszenia ASK "Dobro" z Wągrowca