Święta wielkanocne, to prócz obrzędów, także stoły pełne smakołyków. Przepisy, które zdobyły podniebienia mieszkańców powiatu wagrowieckiego
Kotlety z piersi kurczaka w marynacie musztardowej
Przepis ten znalazłam dawno temu, gdzieś w internecie i od tamtego czasu staram się, by te kotlety były jednym z dań na świątecznym stole.
Co potrzebujemy?
2 duże piersi z kurczaka
1 dużą łyżkę musztardy
2 jaja
4 łyżki mąki
ok. 1/3 szklanki mleka
bułkę tartą, sól i paprykę słodką (jeśli ktoś woli na ostro, to można zamienić)
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w plastry na kotlety i smarujemy musztardą. Dobrze będzie, jeśli mięso poleży godzinę w tej marynacie. Następnie dodajemy przyprawy wg gustu. Dalej postępujemy, jak w przypadku zwykłych schabowych, czyli obtaczamy kotelcik w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej. Wrzucamy na patelnię i smażymy do złotego koloru. Gwarantuję, że się w nich zakochacie.
Przepis nadesłała Agnieszka Stanicka z Mieściska