4 z 6
Poprzednie
Następne
Święta wielkanocne, to prócz obrzędów, także stoły pełne smakołyków. Przepisy, które zdobyły podniebienia mieszkańców powiatu wagrowieckiego
Szynka Wielkanocna Rodzinna
Dość długo się robi tę szynkę, ale zapewniam - warto!
Potrzebujemy:
szynkę surową, tzw. kulkę,
przyprawy: sól, pieprz ziarno, ziele angielskie, liść laurowy, woda, majeranek, czosnek.
Przygotowanie:
W litrze wody rozpuścić płaską łyżkę soli, wrzucić przyprawy włożyć szynkę i obłożyć ząbkami czosnku - pozostawić w lodówce w zalewie przez około tydzień. Po tym czasie ugotować ją, w lekko solonej wodzie z przyprawami - gotujemy do miękkości, najlepiej w siatce lub obwiązaną dratwą. Studzimy w zalewie i przechowujemy w tej zalewie w lodówce. To dobry sposób, ponieważ jest ona wtedy wilgotna i krucha. Najlepiej smakuje z chrzanem lub ćwikłą z chrzanem i tylko w Wielkanoc.
Przepis nadesłała Monika Rusiewicz z Oporzyna