Święta wielkanocne, to prócz obrzędów, także stoły pełne smakołyków. Przepisy, które zdobyły podniebienia mieszkańców powiatu wagrowieckiego
Pyzy faszerowane
U mnie w domu zawsze przygotowuje to mój mąż - są wyśmienite!
Najpierw przygotowujemy pyzy - najlepsze są "własnej roboty", ale to nie jest konieczność. Ścinamy je z góry i lekko drążymy łyżką, żeby farsz się zmieścił. Smarujemy je w środku odrobiną majonezu i ketchupem - do smaku.
Teraz przygotowujemy farsz:
Mięso mielone przesmażamy na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulą, przyprawiamy ulubionymi przyprawami ( u nas na pikantnie). Kiedy mielone jest gotowe, to nadziewamy pyzy i zasypujemy startym serem - najlepsze są typu mozzarella lub cheddar. Nadziane pyzy układamy na blaszce i zapiekamy w nagrzanym piekarniku (180 stopni), aż się leciutko zarumienią, a ser roztopi. To naprawdę smaczna przekąska dla małych i dużych. Coś innego - u nas zawsze bardzo szybko znikają podczas świąt!
Przepis nadesłała Alina Kliszewska z Wągrowca