Wielkanoc tuż tuż. Przygotuj swoim bliskim wyjątkowe dania [PRZEPISY]
Żurek na kiełbasie
Składniki: 800 g białej kiełbasy, 1 włoszczyzna, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 0,5 litra zakwasu do żuru, 2 suszone grzyby, 3 ziarnka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 0,5 łyżeczki majeranku, 0,5 łyżeczki śmietany, pieprz, sól, 1 łyżka oleju, 8 jajek ugotowanych na twardo Przygotowanie: Warzywa oczyść, umyj, pokrój na duże kawałki i włóż do garnka razem z kiełbasą, zielem angielskim, liściem laurowym i grzybami. Zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Jeżeli podczas gotowania woda trochę odparuje, uzupełnij ją. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wyjmij warzywa i kiełbasę z wywaru. Wlej do niego zakwas i zagotuj. Pokrój kiełbasę w grube plastry i dodaj do żurku razem z cebulą, czosnkiem oraz majerankiem. Przypraw solą oraz pieprzem i zagotuj. Wlej śmietanę. Żurek podawaj z ugotowanym jajkiem.